18 Ocak 2010 Pazartesi

ANADOLU
ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM
KARİKATÜRLERİ
MÜZESİ
5 YAŞINDA

Eskişehir'deki müze, müzenin "karikatürcü" kökenli müdürü Prof. Atila Özer'in yoğun çabaları ve emekleriyle 5 yılı geride bıraktı... MİZAHHABER olarak sevgili Atila Özer dostu kutluyor, karikatür dolu nice 5 yıllara diyoruz...


Karikatür; güldürürken düşündüren, olayları komik tarafından yakalayıp biraz da eleştiren, topluma ışık tutan, sevilen bir sanat dalı.

Karikatür tarihi basın tarihi ile her zaman paralellik göstermiştir. Türk basınında ilk karikatür 1867 yılında yayımlanır. Daha sonra karikatür hem gazetelerin hem de mizah dergilerinin ayrılmaz parçası olur. Karikatürlerde toplum sorunları, ülkenin tarihi ve insanların gelişimi yansıtılır. Bu sanata Cemal Nadir, Ramiz Gökçe gibi sanatçılar öncülük etmiş, Oğuz Aral, Yalçın Çetin, Nehar Tüblek, Ferruh Doğan, Semih Balcıoğlu, Ali Ulvi, Altan Erbulak, Mim Uykusuz, gibi ustalar yüceltmiş. Türk karikatür ustaları özellikle 20. yüzyılda karikatür adına önemli işler yaptılar. Bu ustalar karikatürü halka tanıttılar, sevdirdiler ve dünya çapında başarılar elde ettiler. Ama bu ustalar artık yaşamıyor. Türkiye’de ve belki de tüm dünyada karikatür sanatı halka en yakın sanatların başında geliyor. 1970’li yıllarda Gırgır dergisi haftada 500 000 adet baskı yapıp satabiliyordu. Ayrıca gazetelerde, dergilerde, sergilerde, yarışmalarda başarılı genç çizerler yüreklendirilebiliyordu.

Bu konuları akademik olarak araştırmak için Anadolu Üniversitesi 2002 yılında Türk üniversitelerinde bir ilk olan; Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurdu. 17 Aralık 2004 tarihinde de bu merkeze bağlı Eğitim Karikatürleri Müzesi hizmet vermeye başladı. Dünyada toplam 30-35 civarında olan karikatür müzelerinden biri Eskişehir adıyla anılmaya başladı.

Eskişehir’deki Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin binası da oldukça ilginç; 100 yıllık bir Osmanlı Evi’nin restorasyonu ile oluşturulmuş. Eskişehir’i görmek için gelen turistlerin uğrak yeri olan Odunpazarı semtinde. Müzede; karikatürler, mizahi heykeller, belgeler, yayınlar sergileniyor. Ayrıca değişken sergilerin yapılabileceği bir salonu da var. Ayda bir düzenlenen sergilerle sürekli canlı ortam oluşturuluyor.

Müze koleksiyonunda 1000’den fazla orijinal Türk ve dünya sanatçılarının karikatürü kayıtlı. Araştırmacılar için kitaplıkta; 1250 kitap, 700 mizah dergisi, karikatür konulu tezler, makaleler bulunmakta. Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Atila ÖZER: “Müzemiz 17 Aralık 2009 tarihinde 5. yaşını doldurdu. Müzede 5 yılda Türk ve dünya karikatürcülerinin 40 ayrı sergisini gerçekleştirdik. Dünya çapında ün yapmış yerli ve yabancı sanatçıyı Eskişehirli sanatseverlerle tanıştırdık. Konferanslar, söyleşiler, kongreler düzenledik. Müzemiz tüm dünyada tanınmaya başladı. Başta öğrencilerimiz olmak üzere Eskişehir halkı ve Eskişehir’e gelen turist grupları müzemizi ziyaret ediyor. Müzemizi bugüne kadar 60 000’e yakın kişi ziyaret etti. Müze gezme alışkanlığı olmayan bir toplum için bu rakam oldukça iyi sayılır” açıklamasında bulundu.

Anadolu Üniversitesi’nin ve Eskişehir’in gülen yüzü “Eğitim Karikatürleri Müzesi”: Pazartesi ve bayram günleri dışında saat; 10.00-18.00 arası ziyarete açık.