2 Kasım 2009 Pazartesi

GALYALI ASTERİKS 50 YAŞINDA!


MİZAHHABER -  1959 yılında Uderzo ve Goscinny tarafından yaratılan dünyanın en ünlü çizgi romanları arasında ilk sıralarda yer alan Asteriks 2009 yılında 50. yaşını, serinin 34. kitabıyla kutluyor. Bir kitabın 2 bin, hatta giderek bin adet basıldığı ülkemiz için söylemesi kolay bir rakam değil ama; Asteriks 50 yılda tam 325 milyon adetlik bir satışa ulaştı!..

Romalıların işgaline direnen küçük bir Galya köyünde yaşananları konu alan “Galyalı Asteriks’in Maceraları” adlı çizgiroman 50 yılı geride bıraktı. Metnini René Goscinny’nin (1926 d.) yazdığı, çizimlerini Albert Uderzo’nun (1927 d.) yaptığı Asteriks, 50 yıllık macerasında Fransa’nın dünyadaki en ünlü çizgiroman serisi oldu. Uderzo, Goscinny’nin 1977’de ölümünden sonra seriyi tek başına sürdürdü. Asteriks ilk kez 29 Ekim 1959’da Fransızların ünlü çizgiroman dergisi Pilote'da yayımlanmıştı. Bugüne dek çıkan 33 ana kitabın 325 milyon adet kopyası, ikiliyi Fransa’nın dünyada en çok satan yazar-çizeri yaptı.50’nci yıl anısına yeni bir albüm 22 Ekim’de piyasaya çıkarken Asteriks hayranları da 34. albümle buluşmuş oldu. “Asteriks ve Hopdediks’in doğum günü-Altın Albüm” 15 ülkede piyasaya sürüldü. Kısa hikâyelerden oluşan 34. albüm, önceki Asteriks hikâyelerindeki tüm tiplemeleri bir araya getiriyor.

Uderzo’nun ilk çizimlerinde Asteriks’in yapılı ve güçlü, geleneksel bir Galyalı savaşçı olduğu, ancak Goscinny’nin kafasındaki resmin farklı olduğu belirtiliyor. Ona göre Asteriks zekâsı gücüne üstün gelen cin gibi bir ufaklık olacaktı. Bununla birlikte Uderzo her durumda güçlü bir arkadaşa ihtiyaç olduğunu düşünüyordu ve Goscinny de bunu kabul edince Hopdediks doğdu. Goscinny’nin ölümünden sonra Uderzo’nun çalışmalarına daha seyrek aralıklarla devam ettiği biliniyor. Kendi yayıncılık şirketi Les Editions Albert-Rene’yi kuran Uderzo o zamandan beri tek başına yazıp çiziyor. Şirket Albert Uderzo ve kızı Sylvie ile Goscinny ailesine ait. Ancak dizinin ilk yayıncısı olan Dargaud, ilk 24 albümün yayın haklarını elinde tutuyordu. 1990’da Uderzo ve Goscinny aileleri Dargaud’u dava ettiler. Uzun süren dava sonucunda 1998’de Dargaud albümler üzerindeki haklarını kaybetti. Uderzo, bu hakları kendi şirketleri olan Albert-Rene yerine Hachette’e satmaya karar verdi. Başlangıçta kendisinin ölümünden sonra dizinin devam etmesini istemeyen Uderzo, geçen yıl bu kararını değiştirerek kendi şirketindeki hisselerini de Hachette’e sattı. Kızı Sylvie’nın açık saldırısına hedef olan bu karara karşı, Anne Goscinny de haklarını satınca işler iyice tartışmalı bir hal aldı.

İlk kez Pilote dergisinde yayımlanan Asteriks’in maceraları 1961’de Galyalı Asteriks başlığı altında kitap olarak yayımlandı ve sonra da yıllık kitaplar olarak çıkmaya devam etti. Galyalı Asteriks yalnızca 6 binlik bir satış rakamına ulaşırken 2005’teki son albüm “Gökkubbe Başına Yıkılıyor” sadece birkaç haftada 3 milyondan fazla sattı. Dizinin biri kısa öykülerden oluşan 33 ana kitabı Türkçe de dahil 100 dile çevrildi. ABD ve Japonya’da az tanınan dizi, Avrupa’nın yanı sıra Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika coğrafyalarında ünlü. Bir dizi bilgisayar oyunu ve başka alanda kullanımının yanı sıra, Asteriks serisinden sekiz animasyon ve üç stüdyo filmi üretildi. 1989’da Paris yakınlarında açılan Asteriks Parkı da yıllık 1.6 milyon ziyaretçi ile Fransa’nın en popüler turistik mekanlarından biri olma özelliğini kazandı. Asteriks kavga-dövüş sahneleri ve diğer görsel unsurlarıyla çocuklara hitap ederken, ince gönderme ve kelime oyunlarıyla büyüklerin vazgeçilmezleri arasına da girmeyi başardı. Asteriks'in maceraları; derin bir tarih, politika, felsefe birikiminin yanında Fransızlara özgü bir mizah anlayışını da içeriyor...

SEVİMLİ KAHRAMAN ASTERİKS'E, HOPDEDİKS'E VE GALYA KÖYÜNÜN TÜM SAKİNLERİNE MİZAHHABER OLARAK SEVGİLERİMİZİ SUNUYORUZ...