23 Eylül 2009 Çarşamba

BULGAR
SANATÇILARIN
KARİKATÜRLERİ
ESKİŞEHİR’DE...

Bulgaristan'daki Gabrovo Mizah ve Hiciv Evi Müzesi ile Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi tarafından düzenlenen “Bulgaristan Karikatürleri Sergisi” 30 Eylül Çarşamba günü açılıyor. Sergide, Bulgar karikatürcülerin “Avrupa Birliği” konusundaki eserleri var.
Avrupa kıtasında 6 ülke 1958 yılında “Avrupa Birliği” sürecini başlatan ilk tohumları atarlar. Amaç: bu birliktelik ile istikrar ve refah yayılacak, demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü hakim kılınacak, ekonomi serbest piyasa koşullarında gelişecek ve Avrupa’nın dünya sahnesindeki ağırlığı artacak.

Bu idealist düşünce bir çok ülke tarafından benimsenir, üye olmak için başvurular yıldan yıla artar. Kabul edilen üye sayısı 27’ye ulaşır. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra diğer Avrupa ülkeleri gibi Bulgaristan ve Romanya da Birliğe dahil olmak ister. 90'ların başında üyelik başvurusunda bulunur. Her iki ülke de 1 Ocak 2007’de üyeliğe kabul edilir.

Bu gün kimileri, genişleme sürecinin istikrar ve refahı kıtanın geneline yayarak Avrupa Birliği tarihinin en başarılı politikası olduğunu savunmakta, kimileri de bu genişlemeye karşı gelerek sayının çok aşırı olduğunu ileri sürmektedir.


Bu tartışmaların yaşandığı ortamda acaba üyeliğe yeni kabul edilen Bulgaristan’ın karikatürcüleri neler düşünüyor?

Avrupa Birliği'nin Balkanlar ve Karadeniz'e bakan yüzü olan Bulgaristan’da sıkıntılar bitti mi? Sosyalist sistemden çıkarak, piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bu ülkede, istenilen sonuca ulaşıldı mı? Tarım sektörü ve adalet sisteminde yapısal sorunlar çözüldü mü? Bulgaristan vatandaşları üyeliğe kabul ile umulan fırsatlardan yararlanabildi mi? Bulgaristan vatandaşları Batı Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım ve çalışma haklarına kavuşabildi mi?

Tüm bu konuları irdeleyen 17 Bulgar karikatürcü her biri üçer karikatür çizerek görüşlerini ortaya koyuyorlar. Bulgaristan’ın dünya çapında ün yapmış Gabrovo Mizah ve Hiciv Evi Müzesi’nin organizasyonu ile düzenlenen Bulgaristan Karikatürleri Sergisi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin 2009-2010 sanat sezonunun ilk etkinliği olarak 30 Eylül 2009 Çarşamba günü açılıp 30 Ekim’e kadar devam edecek.

Bulgaristan Karikatürleri Sergisi’nde eserleri yer alan karikatürcüler: Alla Chavdar Georgiev, Anatoliy Stankulov, Valentin Georgiev, Vaselin Zidarov, Dechko Nikolov, Zhivko Tenev, Ivailo Tsvetkov, Ivan Kutuzov- Kuti, Ilian Savkov, Lyubomir Mihailov, Plamen Penev, Rumen Dragostinov, Svetlin Stefanov, Stoyan Dechev, Hristo Komarnitski, Tsocho Peev , Chavdar Nikolov...


BULGARİSTAN KARİKATÜRLERİ Sergisi

Açılış: 30 Eylül 2009 Çarşamba Saat: 17.30

Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi

Akcami Mh. Malhatun Sk. No:6 Odunpazarı ESKİŞEHİR

Sergi Süresi: 30 Eylül 2009 – 30 Ekim 2009