23 Temmuz 2009 Perşembe

NECATİ ABACI
ARKADAŞIMIZI
YİTİRELİ
5 YIL OLDU...

Türk Karikatürünün; yalın bir grafik ustalığa ulaşmış, titiz işçilik sahibi, çok önemli imzalarından biriydi Necati Abacı... Sadece usta çizgisiyle değil, insan yanıyla da pırlanta bir değerdi. Onu da, pek çok değerin aramızdan ayrıldığı Temmuz'da, bundan 5 yıl önce 2004 yılının 22 Temmuz'un da aniden yitirdik... Üstelik en üretken çağında daha 46 yaşındayken gidiverdi aramızdan..

Sevgili Necati Abacı... Berbat bir Temmuz ayıydı gene... 2004 yılı... Kafamda 6 dikişle yattığım yakıcı günler...Çok erken bir ölüm daha düştü hayatımıza... Necati apansız gidiverdi. Her daim gülen yüzlerin en önde gideniydi Necati. Gülümseyen yüzüyle içimizi ısıtan sağlam bir dosttu iyi bir çizerden önce... İşte gene aktı hain zaman ve 5 yıl geçiverdi bile... Zamanın acımasız hızı, çok erken insan yitirme rekortmeni olan bir ülkede aynı hızla geçmeye devam ediyor... Necati de, yitirdiğimiz pek çok önemli değer gibi daha gidişinin 5. yılında unutulanlar galerisindeki yerini almış gözüküyor... Arkadaş, dost ya da meslektaş anımsayanların çabuk yorulduğu, çok çabuk kendi küçük bencil dünyalarına döndüğü insanları bir güzel üreten bir ülke burası. Kişisel hırsların harman edildiği anlamsız didişmelerin akla ziyan coğrafyası burası... Oysa yaşamın hoyrat hırsı içinde gidenini unutan, kendi gideceği günü de unutmuştur aslında... Hepimiz gideceğiz, bunu unuttuğumuz içindir bu kırıcı, bu yok edici, bu anlamsız kavgalar, çekişmeler, didişmeler... İnsanlar bıraktığı eserlerle ve tavırlarla geride kalıyor sonuçta... Duruşla kalıyor ya da duramayışla... Necati Abacı, usta işi grafik yalınlığın doruğundaki çizgisi, mütevazı yüreği ve insan duruşuyla çok erken gitti bu anlamda... Geride kalan kavgacılara aslında fark edemedikleri acı bir ders verdi BU GÜZEL İNSAN ama anlayan KİM?...

MİZAHHABER olarak "SOLAK" arkadaşımız Necati Abacı'yı bir kez daha özlemle ve sevgiyle anıyoruz... Kişisel olarak onunla planlayıp da, ömür yetmezliğinden açamadığımız "Solak Karikatürcüler Sergisi"ni umarım gün gelir, kalan solak çizerlerla açmak kısmet olur... (Olur mu ki???)

Cihan Demirci



NECATİ ABACI...

28 Haziran 1958 yılında Mut’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Tarsus’da tamamladı. 1981 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Grafik Bölümü’nü bitirdi.1985-1990 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak bulundu. İlk karikatürü 1973 yılında yayımlandı. 1982 yılında başladığı “Çizgilerle Sanat insanları”“Çizgilerle Sanat Kadınları”, “Çizgi İnsanları”çalışmalarıyla, biri Şahin Kaygun’la ortak olmak üzere 17 kişisel sergi açtı. Aralarında, İtalya Pescara’da La’voile Ödülü (1982), Almanya Duisburg Kiliseler Birliği Jüri Özel Ödülü (1986), Uluslararası Simavi Karikatür Yarışması ‘Erol Simavi Özel Ödülü’ (1986), Abdi ipekçi Karikatür Yarışmaları’nda ‘mansiyon’ (1985,1987), Abdi ipekçi Dostluk Barış Ödülü Afiş Dalı Üçüncülük Ödülü (1988), Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması ‘Başarı Ödülü’ ve özel ödüller (1992, 1994, 1997, 2000) Japonya Yomiuri Shimbun Karikatür Yarışması ‘Onur Mansiyonu’ (1994), Asaf Koçak Karikatür Yarışması ‘Büyük Ödül’ ve Başarı Ödülleri (1997,1998, 2001), GMK Sergileri’nde Logotype Dalı ‘Emin Barın Ödülü’(1998), Fotoğraf Dergisi &Ulusal Fotoğraf Yarışması‘Birincilik’ (2001), ödüllerinin de bulunduğu yarışmalarda 40 ödül aldı. Bir karikatürü Bulgaristan ‘Gabrova Dünya Güldürü Müzesi’ (1982), bir afişi Polonya ‘Varşova Afiş Müzesi’ne alındı (1988). Bir çok basın yayın organında ve sanat dergilerinde çalışmaları ve yazıları yayımlanan Abacı, son olarak Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu. 22 Temmuz 2004'de İstanbul’da yaşama veda etti. (NECATİ ABACI PORTRESİ: İLKER EKİCİ)



1999 yılından kalma bir Necati Abacı'lı fotoğraf... Mahmut Karatoprak Resim Sergisinde, en soldan sağa; Cihan Demirci, Cevat Özer, Ercan Akyol, her daim gülen yüzüyle NECATİ ABACI ve en sağda Ferit Avcı...