19 Mayıs 2009 Salı

ADNAN TAÇ'TAN GENÇLİK
VE SANAT SÖYLEŞİSİ

Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç, KTÜ. Fatih Eğitim Fakültesi Mahmut Goloğlu Oditoryumunda öğrencilere “Gençlik ve Sanat” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi...

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü ve İlköğretim Matematik Bölümü öğrencileri’nin “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi çerçevesinde hazırladıkları “Gençliği Sanat ile Buluşturmak” projesi kapsamında Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi ve karikatür sanatçısı Adnan Taç Mahmut Goloğlu Oditoryumunda öğrencilere bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide gençliğin sanat ile barışık olmamasının üzerinde duran Adnan Taç, gençliğin her geçen gün sanattan uzaklaştığını, bilgiyi bir yük olarak görmeye başladığını, sorumluluk almayan, kendi dünyasını kurup, olup bitene kulaklarını tıkayan apolitik bir gençliğin yetiştiğini anlattı. Bu olumsuz gelişmelerin genç insanları kültürel birikimden, buna bağlı olarak da sanattan uzaklaştırdığını, kültürel yozlaşmaya doğru sürüklediğini söyledi. Gençlere, sanat derneklerinin etkinliklerini ve eğitim seminerlerini kaçırmamaları tavsiyesinde bulunan Adnan Taç, gerçek hayattan örnekler verdiği konferansın önemli bir bölümünde, gençlerin sanata ve sanat mekanlarına olan ilgisizliklerini birtakım mazeretlerin arkasına saklamamaları üzerinde yoğunlaştırarak kültürel yozlaşmadan söz etti. Bir toplumun kendi kültürünü hiçe sayarak başka kültürlerden etkilenmesi sonucunda bu yozlaşmanın yaşadığını, bunun sonucu olarak da başlangıçta yeme, giyinme ve konuşma kültürünün değiştiğini, eğlence kültürünün ağırlık kazanmaya başladığını açıkladı.

Devletin kültür ve sanat alanındaki politikasızlığına, yerel yönetimlerin de sanata uzak durmaları eklenince, ilgisiz ve tepkisiz tabir ettiğimiz beyinsel çölleşme yaşayan bir gençliğin oluştuğunu söyledi. Bunun devamında bilgisizlik, faydasız ve yetersiz kalmanın yarattığı beyin açlığı yaşayan bir toplum profilinin ortaya çıktığını, sonuç olarak da hak ve hukuk kavramının unutulduğu, şehir hayatına şiddetin, argonun ve maganda kültürünün hakim olduğu bir anlayışın yerleşmeye başladığının altını çizdi. (Adnan Taç)