7 Mart 2009 Cumartesi

14. NEHAR
TÜBLEK
KARİKATÜR
YARIŞMASI
ÖDÜLLERİ
VERİLDİ...

Bu yıl 14. kez düzenlenen Nehar Tüblek Karikatür Yarışmasının ödül töreni her yıl olduğu gibi bu yıl da Beşiktaş Belediyesinin Akatlar Kültür Merkezinde gerçekleşti. 13 ödülün verildiği törende Beşiktaş Belediye başkanı İsmail Ünal'ın verdiği birincilik ödülünü Kürşat Zaman aldı. Ödül törenini, bu yılki yarışmada Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü de kazanan MİZAHHABER yönetmeni Cihan Demirci sundu.

Nehar Tüblek birincisi Kürşat Zaman, ödülünü Beşiktaş Belediye başkanı İsmail Ünal ve Nehar Tüblek'in eşi İhsan Tüblek'ten alırken...

14. Nehar Tüblek Karikatür Yarışmasının ödül törenini sunan Cihan Demirci, töreni açarken yaptığı konuşmaya Nehar Tüblek’i anlatarak başladı. Dünya gazetesi sahibi Nezih Demirkent’in Nehar Tüblek için; “Nehar bir İstanbul beyefendisi olarak yaşadı ve çizgisini hiç değiştirmedi” sözlerini anımsatan Demirci, “İstanbul beyefendisi günümüzde artık çok uzak olduğumuz bir tanımlama, malumunuz beyefendilerin yerini ne yazık ki artık magandalar aldı bu şehirde, o yüzden Nehar Tüblek gibi ustaları daha fazla özlüyoruz” dedi.

Cihan Demirci, ödül törenini sunarken, güncel siyasete de mizahçı gözüyle değindi...

Beşiktaş Belediye başkanı İsmail Ünal ödül törenindeki konuşması sırasında...

Cihan Demirci, Nehar Tüblek’in 1943 yılında karikatüre Amcabey dergisiyle başladığını ve öldüğü 1995 yılına dek aralıksız 52 yıl boyunca karikatür çizerek yaşamını sürdürdüğünü anlattı ve şöyle dedi: “Nehar Tüblek karikatürle yaşadı ve çok az karikatürcüde olan bir özelliğe sahip oldu. O karikatürün iki yakasını bir araya getirdi. Bizde karikatür karpuz gibi ortadan ikiye bölünerek yapılır. Gazete ve dergilerde çizenler sadece balonlu yani yazılı karikatür çizerler. Yarışma ve sergi çizerleri ise yazısız karikatür çizer, sanatsal bir çizgi izlemeye çalışırlar. Oysa Nehar Tüblek karpuzun iki yarısı gibi olan bu kesimi birleştiren ustalardandı. Yani o dergilerde-gazetelerde yıllarca balonlu karikatürler de çizdi ama bununla yetinmeyip, yarışmalara katıldığında yazısız karikatürün yani sanatsal karikatürün de zirvesine çıktı. Aslında ikisinin de bir arada gayet güzel yapılabileceğinin örneğini verdi.”

Nehar Tüblek'te ikincilik ödülünü kazanan Ahmet Aykanat, ödülünü Karikatürcüler Derneği genel sekreteri Aziz Yavuzdoğan'dan alırken...

Nehar Tüblek üçüncüsü Şevket Yalaz da ödülünü jüri üyelerinden İbrahim Ersaraç'tan aldı.

Mansiyon ödülü kazanan Sami Caner, ödülünü sesle çizginin ustası, Nehar Tüblek'in yakın dostu Celal Şahin'den alıyor...

Mansiyon kazanan üniversiteli genç çizer Akın Özdemir de ödülünü, gene yarışmanın jüri üyelerinden Ercan Akyol'dan alıyor...


Nehar Tüblek’in 1943’te lise 2 öğrencisiyken Karikatür dergisine karikatür götürdüğünde yaşadığı hayal kırıklığına, sonrasında ise Amcabey dergisinde Cemal Nadir sayesinde yaşadığı mutluluğa da değinen Cihan Demirci, bu yılki yarışmanın konusunun “Ekonomi” olması nedeniyle ülkede teğet geçen krize değinerek, ekonomik ortama mizahçı gözlüğüyle baktı ve sözü mizahın, karikatürün yaşadığı yoğun baskılara getirdi. Ülkede muhalif karikatür çizmenin, muhalif bir mizah yapmanın her geçen gün daha zor bir hale geldiğine değinen Demirci, karikatürcülere üst üste açılan davalara ve iktidarın medyaya yaşattığı baskılara değindi.

Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal ise yaptığı konuşmada, Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nın önemine değinerek, önümüzdeki yerel seçimler sonrası görev almaları halinde, belediye olarak bu yarışmayı daha uzun yıllar sürdüreceklerinin sözünü verdi… İsmail Ünal ayrıca yeni dönemde seçilmeleri halinde, Nehar Tüblek’in yaşadığı evle ilgili bazı projeleri olduğundan bahsetti…

Karikatürcüler Derneği genel sekreteri Aziz Yavuzdoğan ise ödül verirken yaptığı konuşmada; 14 yıldır aralıksız sürdürülen yarışmanın amacının, hem ustamız Nehar Tüblek’i anmak, adını sonsuza kadar yaşatmak hem de bir anlamda, karikatür sanatını yaygınlaştırmak ve çizgi dünyamıza yeni Nehar Tüblek’ler kazandırmak, olduğuna değindi. Yavuzdoğna, katkıları ve destekleri için, Beşiktaş Belediyesi’ne, başkan İsmail Ünal’a ve İhsan Tüblek ile Karikatür ve Mizah Müzesi yönetisi Erdoğan Bozok’a teşekkür etti ve Nehar Tüblek adına düzenlenen karikatür yarışmasının uzun yıllar sürmesi temennisinde bulundu…

Bu töreni daha önce de 2002 ve 2008 yıllarında sunan Cihan Demirci, Nehar Tüblek'in sevgili eşi İhsan Tüblek'in isteğini kıramayarak bu yılki yarışmayı da sundu. Ama aynı zamanda bu yılın Gazeteciler Cemiyeti Ödülü sahibi olarak ödülünü Cemiyet başkanı Orhan Erinç'ten aldı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de yaptığı konuşmada, Cihan Demirci'nin konuşmasında bahsettiği sorunlarla ve baskılarla ilgili sözlerin altına ben de imzamı atıyorum dedi.

Bu yılki yarışmanın en genç ödül sahibi henüz 15 yaşında bir karikatürcü olan İzmirli Maya Bora idi. Maya Bora, yılların portre karikatürcüsü Mustafa Bora'nın sevgili kızı. Ailece ödül törenine gelen Bora'lar gecenin en mutlu ailesi idiler. Maya Bora'ya Karikatürcüler Derneği ödülünü Aziz Yavuzdoğan verdi.

Akatlar Kültür Merkezini dolduran Nehar Tüblek dostları...

Bu yarışmanın 14 yıldır sürmesinde Beşiktaş belediyesinin bu yarışmayı sahiplenmesi kadar Nehar Tüblek'in sevgili eşi İhsan Tüblek'in pek çok eşe örnek olması gereken büyük emekleri var. İhsan Tüblek, Nehar Tüblek'in orjinal karikatürünü hediye ettiği Beşiktaş belediyes başkanı İsmail Ünal'la...

Ödül töreni sonrası tüm ödül alanlar ve ödül verenler birarada toplu fotoğrafta...

Ödül töreni sonrasında verilen kokteylde...

Sesle çizgilerin akerdeonlu ustası Celal Şahin'i yakalayan karikatürcüler onunla bir hatıra fotoğrafı çektirdi...

Yarışmada ödül alan çizerlerden bazıları kokteylde...

Yarışmada ödül alan 13 karikatür, ödül töreni sırasında salon fuayesinde sergilendi...

(HABER: MİZAHHABER-Fotoğraflar: Z. Altay-Akdağ Saydut)