6 Ocak 2009 Salı

KARİKATÜRCÜ
RAMİZ
56. ÖLÜM
YILDÖNÜMÜNDE
ANIYORUZ...

Türk karikatürünün Cemal Nadir Güler'le birlikte önemli bir dönemine imza atan önemli bir karikatürcü Ramiz Gökçe... İlk karikatürcülerimizi; Ali Fuat bey, Nişan Berberyan ve ardından gelen Cemil Cem olarak kabul edersek, Ramiz de, Cemal Nadir'le birlikte çağdaş karikatürümüzü oluşturan öncü isimlerin başında gelir... 5 Ocak 1953'te, henüz 53 yaşındayken hayata veda eden Ramiz Gökçe'yi MİZAHHABER olarak 56. ölüm yıldönümünde sevgiyle anıyoruz...


RAMİZ'İN SULH GÜVERCİNİ
80 YILDIR HİÇ DEĞİŞMEDİ!

RAMİZ'in bu karikatürü 17 Ocak 1929 tarihli Akbaba mizah dergisinden... Karikatürün haber başlığı şöyle: "BÜTÜN DÜNYA SULHU MUHAFAZA İÇİN HARBE HAZIRLANIYOR..." Karikatürün alt yazısı yani lejantında ise şu yazıyor: "SULH GÜVERCİNİ" İsrail'in Gazze'yi dümdüz ettiği şu günlerde, yani u karikatürden tam 80 yıl sonra sulh güvercini gene tank gene tank, yani değişen birşey yok şu berbat dünyada!..
RAMİZ'in çizgisiyle, ağzıyla kuş tutan bu Hitler askerinin bugünün İsrail askerinden bir farkı var mı?...

Türk karikatürünün önemli imzalarından biri olan Ramiz Gökçe'yi 5 Ocak 1953'te henüz 53 yaşındayken yitirmiştik. Cemal Nadir Güler'in 45 yıl yaşadığı bir dünyada, onun dönemindeki en önemli rakibi olan Ramiz Gökçe de 53 yıllık bir ömre sahip olabilmişti.

1900 İstanbul doğumlu Ramiz Gökçe, İstanbul'da Beşiktaş İttihat ve Terakki Mektebi, Kabataş İdadisi ve İstanbul Muallim Mektebi'nde eğitimini tamamladı. Uzun yıllar orta dereceli okullarda resim öğretmenliği yaptı. İlk karikatürü Şeytan dergisinde yayımlandı (1918). Diken, Büyük Mecmua, Yeni Eğlence, Tasvir-i Efkâr, Terbiye ve Tedris, Birinci Kitap, İkinci Kitap, Âyine, Aydede, Akbaba, Zümrüdüanka, Kelebek, Yeni Dünya, Karikatür, Yedigün, Karagöz, Cumhuriyet, Tasvir, Yeni Sabah dergi ve gazetelerde çizdi. 1949'da Mizah, daha sonra Peri ve Salon adlı dergileri çıkardı.

Çok sevilip tutulan karikatür tipleri yarattı. Bunların en ünlüsü "Tombul Teyze ve Sıska Dayı", "Çömez" ve "Yeni Zengin"dir.Yaşamı boyunca sürdüreceği çizgiye kariyerinin ilk döneminde ulaşmış bir karikatürcüdür. Resim ile karikatür çizgisi arasında gidip gelen, "karikatür"den çok, "çizmek eylemi"yle ilgilenen; bir derginin aynı sayısında birden çok üslupla karikatürler çizebilen; "karikatür bilinci"nden yoksun bir karikatürcü olarak kendini gösterir.

Cemal Nadir Güler ile birlikte 1923-1950 yıllarının Türk karikatürüne damgasını vurmuş, birçok genç karikatürcüyü etkilemiştir. Karikatürlerine bakıldığında, tutarlı bir politik çizgiden yoksun olduğu ayrımsanır. Özellikle "Tombul Teyze ve Sıska Dayı" tiplemesiyle yaygın bir ün kazandı.

Yapıtları: Harp Fakirleri (Karma, 1918)Ramiz Karikatür Albümü 1 (Yedigün Neşriyatı, 1937)Ramiz Karikatür Albümü 2 (Yedigün Neşriyatı, Tarihsiz)Bu Harbin Karikatür Albümü 1 ([1944])Bu Harbin Karikatür Albümü No. 2 (1945)Kadınlar Albümü (1945)Tombul Teyze (1, 2, 3, 4 / Yedigün Neşriyatı, [1946])Yeni Zengin (1946)Hacıağalar Albümü (1946, 2. Baskı)Seçim Albümü (1950)Ramiz Karikatür Albümü (Milliyet Yay., İst., 1984)Gir, Kapanıyorum (Haz.: Turgut Çeviker, Adam Yay., 1. Baskı, İst., Ekim 1992)

Ramiz Gökçe 5 Ocak 1953 tarihinde henüz 53 yaşındayken vefat etti...


Ramiz Gökçe'nin ünlü kadın kahramanı: TOMBUL TEYZE...

Ramiz Gökçe'nin KARİKATÜR dergisine yaptığı sayısız kapaktan biri...

(Sayı:50. Yıl:1936)
---------------------------------------------------------------------

VAHİT AKÇA
GAZZE İÇİN ÇİZİYOR...