30 Ocak 2009 Cuma

Kansu ve
Sayın’ın
kaleminden
‘Düz Çizgi’
sergisi...
“16. Adalet ve Demokrasi Haftası” etkinlikleri kapsamında, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Işık Kansu ile gazetenin karikatürcülerinden Murat Sayın’ın “Düz Çizgi” adlı yazı ve karikatür sergisi, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) sergi salonunda başkentlilerle buluştu.

Serginin önceki gün akşam yapılan açılışına, Uğur Mumcu’nun eşi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ressam Cemil Eren, Prof. Dr. Cevat Geray, emekli diplomat Daver Darende, Prof. Dr. Necdet Adabağ, Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncusu Şebnem Gürsoy ile çok sayıda davetli katıldı. Şevket Salcı’nın insan yaşamını konu edinen ve ahşaptan yapılan değişik yapıtlarının da yer aldığı sergide, Kansu’nun gazetemizde yayımlanan yazılarıyla Sayın’ın Kansu’nun yazıları doğrultusunda çizdiği karikatürler yer alıyor.

Işık Kansu, sergide yer alan yazı ve karikatürlerin, günümüz Türkiyesi’nin fotoğrafını yansıttığını dile getirdi. Serginin yitirdiğimiz gazetemiz yazarları Uğur Mumcu ve Prof. Dr. Muammer Aksoy’a adandığını vurgulayan Kansu, “Sanat, tarih boyu siyasetten soyutlanmamıştır. Çünkü sanat yaşanılanı yoğurur. Bu nedenle sanatı başka bir şeymiş gibi algılamak yanlıştır. Biz de bu sergide bunu anlatmaya çalıştık. Bu sergide salt duygular yok, yaşanılanlar var” dedi. Karikatürist Murat Sayın ise, günümüz Türkiyesi’nde karikatür sanatının önemini yitirdiğine dikkat çekerek, “Karikatür sanatı artık korkan bir eleştiri sanatı olmaya başladı. Karikatür önce korkuyor, sonra eleştiriyor. Bugün ne yazık ki Türkiye’de gerçek anlamda var olan karikatür sanatçılarının sayısı da gitgide azalıyor” görüşünü dile getirdi. Sergi, 12 Şubat tarihine dek um:ag sergi salonunda görülebilecek.

(Haber: Cumhuriyet 30-0cak 2009)