27 Ocak 2009 Salı

Başbakan'dan Nuri
Kurtcebe'ye dava!

KARİKATÜRE
TAHAMMÜLSÜZLÜK
SÜRÜYOR

Cumhuriyet gazetesi çizeri Osman Nuri Kurtcebe’ye çizdiği bir karikatür nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “basın yoluyla hakaret” ettiği iddiasıyla açılan dava başladı.

Nuri Kurtcebe geçtiğimiz günlerde Adana'da aldığı "Onur Ödülü" töreninde yaptığı konuşma sırasında görülüyor... (FOTO: MİZAHHABER)

Cumhuriyet gazetesinin 25 Ocak 2009 tarihinde verdiği habere göre, geçtiğimiz günlerde Adana'daki "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler Mizah Festivali"nde "Onur Ödülü" alan, yılların karikatürcüsü ve çizgi romancısı Nuri Kurtcebe hakkında, Başbakan tarafından açılan "karikatür"davasının görüşülmesine başlandı. Anlayacağınız zerre kadar eleştiriye açık olmayan Başbakanın karikatür davaları tam gaz sürüyor...

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık avukatı Bülent Utku ve müşteki avukatı Ece Harika Akyürek katıldı. Kurtcebe, mahkemede savunmasını yazılı olarak hazırladığını belirtti. Kurtcebe’nin okuduğu dilekçede, Mustafa Kemal Atatürk’e, onun kurduğu Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in kazanımlarına karşı dış ve iç saldırıların yoğunlaştığı tehlikeli bir süreçten geçildiği belirtildi. “Mizahın önemli bir dalı olan karikatürün görevi muhalefettir ve amacı insanları güldürerek düşündürmektir” ifadesinin yer aldığı dilekçede, “Benim de bu amaçla çizdiğim bu karikatür Atatürk’e ve Cumhuriyet’e karşı söylenmiş olumsuz sözleri güldürme yoluyla eleştirmekten ibarettir. Halk arasında eşek komik, sevimli ve insanları güldüren bir hayvan olduğu için eşekleri konuşturup okuyucuyu güldürerek düşündürmeyi amaçladım. Karikatürde konuşanlar insanlar değildir. Ve yüzleri hiçbir kişiye benzememiştir. Sadece başkalarının sözlerini kendi sözleriymiş gibi söylemişlerdir. Bu sözleri kendi üstüne alınarak karikatürün ana temasını kendi üstüne çakıştırmayı düşünmek ve bu yüzden suç işlendiğini iddia etmek olanaklı değildir. Bu karikatürü Başbakan’a hakaret etmek için çizmedim. Beraatımı isterim” denildi.

‘Görüşler eleştirildi, Erdoğan değil’

Sanık avukatı Utku da söz konusu karikatürde Başbakan’ın isminin yer almadığını vurgulayarak “Karikatürde konuşma bağlamında tam altı ayrı görüşe yer verilmiştir. Bu görüş toplumda birçok kişiye aittir. Karikatürde genel olarak bu görüşlerin eleştirisi yapılmıştır. Herhangi bir kişinin bu görüş bana ait diyerek dolayısıyla bu hakaret bana yapılmıştır mantığıyla şikâyetçi olması yerinde değildir. Suçun unsurları oluşmamıştır” dedi.

Müşteki avukatı Akyürek ise eleştiri ve ifade özgürlüğünün sınırlarının aşıldığını iddia ederek şikâyetçi olduklarını yineledi. İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında söz konusu suçun unsurlarının oluştuğunu belirterek Kurtcebe’nin cezalandırılmasını talep etti. Duruşma ertelendi. (Cumhuriyet 25/1/2009)

Görüldüğü gibi ülkenin onca sorunu dağ gibi yığılmışken, Başbakan karikatürcülerle uğraşmaya, onları dava etmeye tüm hızıyla devam ediyor. Açık olan şu ki; bu ülkede artık "muhalif" ses istenmiyor... Başbakanın, ardı ardına açtığı davalarla ülkenin tarihine "karikatürcülere en çok dava açan başbakan" olarak şimdiden geçtiğini bir kez daha belirtelim...