1 Aralık 2008 Pazartesi

FRANSA'NIN EN KESKİN
SİYASİ MİZAH GAZETESİ
"ZİNCİRLİ ÖRDEK" TE
YANDAŞ MEDYA MI OLDU?


O, 1915'ten beri yayınlanan, 93 yaşını geride bırakmış, köklü mü köklü, eski mi eski bir hiciv gazetesi... Fransa'yı haberleri ve mizah anlayışıyla çok kez allak-bulak etmiş, siyasetçilerin istifasına bile sebep olmuş çok etkili bir siyasi mizah gazetesi... Fransa'nın en etkili bağımsız ve muhalif yayın organlarından biri olan siyasi hiciv gazetesi LE CANARD ENCHAINE (Türkçe adıyla; Zincirli Ördek) şu günlerde epeyce zor günler yaşıyor, ziraaaaa böylesi bir gazete gizliden gizliye Nicolas Sarkozy’nin yandaş medyası olmakla suçlanıyor.

Haber 1 Aralık 2008 tarihinde Hürriyet dahil pek çok yayın organında çıktı... Ortaya çıkardığı yolsuzluk skandallarıyla siyasetçileri deviren, zengin ve ünlülerle dalga geçen, en kibirli ve küstah cumhurbaşkanlarının bile yüreklerine korku salan gazetenin şu son dönemde Sarkozy’nin dümen suyuna girdiği iddiası iki gazetecinin yayınladığı, "Le vrai Canard" (Gerçek Ördek) adlı kitapta ortaya atıldı. Kitabın yazarları olan Liberation muhabiri Karl Laske ve Paris-Match dergisinden Laurent Valdiguie, hiciv gazetesinde yayınlanan haber ve yazıların, Sarkozy’nin yakın çevresi tarafından yönlendirildiğini, kaynakların çoğunlukla Sarkozy’nin adamları olduğunu iddia ediyor. Le Canard enchaine’nin yayın yönetmeni Michel Gaillard ise bu iddiayı şiddetle reddediyor. Geçen hafta birinci sayfanın büyük bölümünü bu iddialara yanıt vermeye ayıran Gaillard, "Sizin amacınız gazetenin iç işleyişini aktarmak değil, şerefimize leke sürmek" diye yazdı.

100 yıla yaklaşan ömrüyle dünya üzerinde yayını süren en eski, en köklü mizah yayınlarının başında gelen böylesi bir gazete hakkında ortaya atılan bu tatsız iddiaların ne kadarı doğru, ne kadarı palavra, orası Fransa olduğu için sanırız yakında anlaşılır... Tabii orası hala Fransa ise!!! (Burası ise malumunuz!!!)
(HABER: C.D.)

LE CANARD ENHCHAİNE HAKKINDA BİLGİ:

Savaş yılları içersinde, 1915’te Fransa’da çok önemli bir siyasal mizah gazetesi de çıkmıştır ki, özellikle onun adını anmak gerekir... Bu önemli gazete, upuzun ömrüyle de tarihe geçmiş olan “LE CANARD ENCHAİNE”, yani Türkçesiyle; “Zincirli Ördek” tir!..“Le Canard Enchaine”nin en önemli özelliklerinden biri de, sırtını asla büyük sermayeye dayamadan, reklamsız bir şekilde çıkması ve sahiplerinin de kendi yazar-çizerleri olmasıdır ki bu model artık karikatür dergisi çıkaran herkes için geçerli bir model haline gelmiştir özellikle de ülkemizde!.. Le Canard Enchaine’nin 1990’lı yılların başındaki tirajı 100 binler civarındadır... Uzun ömür açısından bizim Akbaba dergisine de (Akbaba bazı aralarla birlikte 55 yıl çıkmıştı) epeyce fark atan “Zincirli Ördek” zamanında bir Fransız cumhurbaşkanını, Valery Giscard D’estaing’i de koltuğundan etmiş ve siyasal mizah anlayışındaki sivriliği hep korumuştur... “Zincirli Ördek” gazetesinin üslubu ağır ve sivri bir mizah dili taşırken bu üslup biraz bizim Osmanlı döneminde ağır hicivleriyle kelle yitiren o hiciv şairlerimizin üslubuna benzetilebilir...

(Cihan Demirci'nin "Karikatürün Tarihine Yolculuk" başlıklı bir yazısından alınmıştır. Yazının tamamının adresi: http://www.karikaturculerdernegi.org/detay.asp?id=4167 )