27 Kasım 2008 Perşembe

EY ÜLKESİNDEN
KOPUK BEYLER!
BAŞBAKANIN
TAKLİDİ
YAPIL(A)MASA DA
MİZAHI HALA
YAPILIYOR!

Okan Bayülgen’in geçen hafta Kanal-D'deki televizyon programında “Başbakan’ın taklidi neden yapılmıyor” sözleriyle başlayan tartışmada herkes gene kendi cephesinden konuştu, aslında önemli bir mevzu böylece bir kez daha karambole gitti...


Vatan gazetesi Bayülgen'in sözleri üzerine haber yapmış ve gitmiş sadece tiyatro oyuncularına, stand-up'çılara sormuş... Sanki siyasi mizah onların tekeldeymiş gibi...
Oysa bu ülkede siyasi mizahı kesintisiz yapanlar komedyenler değil gerçek mizahçılardır kardeşim, gerçek mizahçılar...

Gazete diyor ki: "Son yıllarda politikacıların taklitlerinin yapılmaması ilk olarak ünlü şovmen Okan Bayülgen’in dikkatini çekti." Yani Bayülken fark etmese vay halimize yaaaa... Bu ne trajikomik bir tavırdır be kardeşim... Bunu fark etmek için Okan Bayülken'e gerek var mı, MİZAHHABER bir buçuk yıla yakın bir süredir yırtınıyor bu konuda yazıp-çizdikleriyle...

Bayülkenin dediklerini de geçen gün haber yapmıştık. Şöyle demişti kendileri: "Muhalefet liderinin de taklidi yapılmıyor. Dünyada böyle bir ülke var mı acaba? Eskiden yapılıyordu. Türkiye kaç sıkıyönetimden geçti, ne badireler atlatıldı, hepsinde bütün muhalefet liderlerinin ve başbakanların taklidi yapılıyordu."

Cem Yılmaz da buna benzer bir açıklamada bulunarak “Ben politik şakalar yapmıyorum. Politik mizahın iyisi zor. Ben kafamdaki şakayı yapsam yarın yokum” demiş... En azından en dürüstçe o konuşmuş... Kıvırmamış...

Vatan gazetesine açıklama yapan
komedyenler bakın neler demişler:


Herkesten Yaşar Kemal olmasını bekleyemeyiz

MÜJDAT GEZEN: Ben bir devrimciyim, dünya görüşüm var. Sanatım da bununla özdeşleşiyor. Herkes benim gibi düşünecek diye bir şey yok. Şimdiki komedyenlerin türleri bu değil. Her insandan Yaşar Kemal olmasını, Kemal Tahir olmasını, her şairden Nazım Hikmet olmasını bekleyemeyiz ki? Ben bunu vazife, görev olarak algılıyorum ama başkasına bu bağlamda bir şey diyemem. Bir adam çıkıyor tango söylüyor, biri çıkıyor halk ozanı. Herkese Aşık Veysel olacaksın, Zülfü Livaneli olacaksın diyemezsin.

Günümüz komedyenleri topu taca atıyor

ERCAN AKIŞIK: Malzeme kesinlikle var. Bir mizahçının beslendiği kanallar spor, magazindir. Bütün bunları içinde barındıran siyasettir. Siyasete pek bulaşmak istemiyorlar. Bunun nedeni hedef olmak istemiyorlar. ’Halk eskisi gibi ilgilenmiyor biz de esprilerimizi apolitik yapıyoruz demek’ topu taca atmak demek. Kendine bile muhalif olamadıktan sonra hiçbir şeye muhalif olamazsın. Uzay filmi, Keloğlan filmi de yapın ama ufak tefek göndermeler de yapın.

Günümüzde malzeme bol ama yapmaya korkuyorlar

LEVENT KIRCA: Bu iş cesaret ister. Herkesin yoğurt yiyiş biçimi değil. Rahmetli Aziz Nesin sağ olacaktı ki bu eleştiriyi yapsın. Aziz Nesin sağ değil, Nesin’den bu eleştiriyi beklerdik. Aziz Nesin’den sonra Levent Kırca vardı, o da çalışmıyor bu dönemde. Ben onları yaparak bugünlere geldim. Türkiye espri açısından en zengin dönemi yaşıyor, ama bunun arkasına sığınanlara baktığın zaman zaten onlar böyle şeyler yapmamışlar ki bugüne kadar. Niye yapmıyorsunuz dediğinde, “ekmek parası çekiniyoruz, korkuyoruz” diyorlar. Mizah korkarak yapılmaz ki. Bir bankada memure değilsiniz ki görevinizi yapıyorsunuz. Mizah bir eleştiri ve taşlama sanatıdır. Çekindiklerini ve korktuklarını da açık açık söylüyorlar. Sakın politik malzeme yok demesinler. Türkiye’de dokunulmamış kaymak gibi konular var. Malzemeler bolluktan dalları kırıyor.

Şimdikilerde malzeme yok Çünkü hiç komik değiller

YAVUZ SEÇKİN: Siyasetçilerin taklitleri yapılamıyor, çünkü hiç komik değiller. Mizah malzemesi vermiyorlar. Taklidini yaptığın zaman yanarsın, antipatik duruma düşersin. Zaten halk şua nda bu konularda hassas. Ne yapsak yapalım bir komedyen o durumu düzeltemez. Ben radyoda, televizyonda onların sevilmesini, sempati kazanmasını sağlıyorum. Süleyman Demirel, Ecevit, Erbakan. Eskiden komedyenler biliyorlar ki bu taklitleri yaptıkları zaman başlarına bir şey gelmez, sıkıntı olmaz, onlar da gülerler. Şimdi malzeme yok. Birkaç cümleden öteye geçemiyor . Malzeme vermedikleri için yapmıyoruz, yapamıyoruz. Ne espri yapmışlar ki bugüne kadar?


MİZAHHABER DE DİYOR Kİ: Levent Kırca'ya bakarsanız kendini artık "Aziz Nesin" filan gibi görmeye başlamış.. Ona sorarsanız ondan başkası yok bu işleri yapan. Ama o sadece komedyenleri görüyor. Mizah yazararı-karikatürcüler hala çatır çatır eleştiri yaparken bunları görmeyen "megalo" abimiz, kendinden başka kuş tanımıyor, her daim yaptığı gibi. Yavuz Seçkin de, yeni kuşak stand-up'çı olarak çıkmış "Şimdi malzeme yok" diyor. Ya kardeşim aynaya bir baksana, sen bu tür mizah yapacak biri zaten değilsin ki, neden Cem Yılmaz gibi çıkıp dürüstçe yanıt vermezsin de. Kıvırırsın. Malzeme çok. Ama senin gibi arkadaşlar böyle bir muhalif alt yapıdan gelmiyorsunuz. Size göre değil bu işler. Sen git "Avrupa Yakası"ndaki rolünü oyna, stand-up'ını yap...Bu işlere niye karışıyorsun, bu işler benim boyumu, benim kelimi aşar, niye demiyorsun... BEYLER, BAYANLAR, TİYATROCU MEGALOMANLAR, STAND-UP'ÇI TAKIMI, ŞOVMENLER...Bu ülkede başbakanı hala yazan-çizen, mizahçılar var... Kendinizden başkasını görmediğiniz için traji-komik durumdasınız. Bıktık, sıkıldık artık bu içi boş tartışmalardan... Biz muhalefetimize aynen devam ediyoruz, siz görmeseniz de, duymasanız da, konuşmasını bilmeseniz de, elde kalan son mizah dergileri, son karikatürcüler, son mizah yazarları HALA DEVAM EDİYORLAR tüm kötü medya ve halk şartlarına inat MUHALEFETE... Tamam mı kardeşiiiiim?..