16 Haziran 2008 Pazartesi

SALİH MEMECAN
"İKTİDAR"
KARİKATÜRCÜLÜĞE
TAM GAZ DEVAM
EDİYOR!
Karikatürün doğasına aykırı davranarak, muhalif bir sanatı, "iktidarı övme" sanatı haline getiren Salih Memecan, Sabah gazetesindeki karikatürlerinde AKP iktidarına arka çıkmaya, sadece muhalefeti eleştirmeye devam ediyor. MİZAHHABER, yayına başladığı günden beri bu konuda karikatür ve mizah dünyasının dikkatini çekmeye çalışan belki de tek blog. Bu durumu medyada nihayet görebilen bir gazete ise VATAN gazetesi!.. Vatan gazetesi, 16 Haziran 2008 tarihli sayısında "Limon da mı tesettüre girecek?" başlığıyla Salih Memecan'ın AKP tutkusunu haber yaptı.

VATAN gazetesindeki haberde şu satırlar yer alıyor:

Salih Memecan, Erdoğan’a hediye veren çocukları türbanlı çizdi

SABAH Gazetesi’nin karikatüristi, çocukların sevdiği çizgi karakterlerden Limon ve Zeytin’in yaratıcısı Salih Memecan’ın AKP iktidarıyla birlikte çizgilerindeki muhalif tavrını terk etmesi dikkat çekiyor.

Karikatürlerinde muhalefeti ve yargıyı eleştiren Memecan, iktidara ise açık destek veriyor. Memecan’ın dünkü Sabah Gazetesi’nin birinci sayfasındaki karikatüründe küçük kız çocuklarını türbanlı çizmesi, dikkatlerden kaçmadı

AKP İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan’ın eşi olan Salih Memecan, aralarında THY, TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bulunduğu devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarına da karikatür çiziyor. THY yönetimi, personelin iş gücünü artırmak için Memecan’a toplam dokuz adet karikatür ısmarladı. Kurumun,bu dokuz afiş çizgisi için Memecan’a 30 bin dolar ödediği iddia ediliyor. Memecan’ın çizdiği bu karikatürler, 9 Nisan 2007’den itibaren THY ofisleri ve havaalanlarında sergilenmeye başladı.


Memecan’a bir diğer proje de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verildi. Bakanlığın, UNICEF’le birlikte sürdürdüğü “Okullarda şiddetin önlenmesi” başlıklı kampanyanın afiş karikatürlerini de Memecan çizdi. Ancak Bakanlık bu karikatürlerin Memecan tarafından bağışlandığını bildirdi.

TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da, Memecan’ın şirketine 16 sayfalık bir broşür hazırlattığı belirtildi. Memecan’ın çizgilerinden oluşan bu bu broşür için ihale açılmadı. Oysa Meclis’e yapılan alımlar için ihaleye gidilmesi şart. Ancak Arınç, bu kuralı Memecan için bozarken, Meclis’in örtülü ödenek bütçesini kullandı.

(Vatan-16 Haziran 2008 Pazartesi)