20 Şubat 2008 Çarşamba

ÖFKEYİ HİTABET SANATI
SAYAN BAŞBAKAN
KARİKATÜRE DAVA
AÇMAYA DOYMUYOR!

Başbakan Erdoğan, Leman dergisinin iki hafta önceki kapağında kullanılan “fotoğrafının gerçek olmadığını ve ağır hakaret içerdiğini” belirterek, 20 bin YTL tazminat talep etti. Erdoğan’ın kendisiyle ilgili karikatürlere açtığı 4 dava reddedilmişti.

Dava açılan Leman dergisi kapağı


Öfkeyi hitabet sanatından sayan bir Başbakan, karikatürle ve karikatürcüyle uğraşmaya tam gaz devam ediyor. Ülke gerçek bir FAŞİZM altında inim inim inliyor... Başbakanın kendisi öfkelenince dava açıyor ama karşısındakinin bırakın öfkeyi eleştirmek için bile çizmeye hakkı bile yok bu davalara bakılırsa... Bu davalarla karikatürcüleri iyice korkutup, tamamen sindirmeyi, neredeyse zaten yok olmuş siyasi karikatürü ve mizahı kökünden yok etmeyi kafasına koymuş belli ki ÖFKESİ BURNUNDA BAŞBAKAN!

Dava dilekçesinde, Leman dergisinin kapağında yer alan “Başbakan Tayyip Erdoğan’a ait fotoğrafın gerçeği yansıtmadığı, fotomontaj yoluyla uygunsuz hale getirildiği ve toplumun ahlaken kabul etmeyeceği bir hale büründürüldüğü” ifade edildi. Haklarında dava açılan Leman dergisi yayımcıları ise, sözkonusu fotoğrafın uzun süredir internette bulunan ve herkesin bildiği bir fotoğraf olduğunu savundular.

Gerçekten de kapakta kullanılan bu fotoğraf çok uzun zaman internette dolandı. Herkes birbirine yolladı. Bu fotoğraf geçen yılın Temmuz ayında yayına giren MİZAHHABER'e de internetten mail yoluyla yollanmıştı. 22 Temmuz seçimlerinden hemen sonrasıydı. Bizim yayınladığımız fotoğrafta Başbakan parmağındaki seçim boyasını gösteriyordu. Fotoğrafın o halini aşağıda görüyorsunuz...


BU BAŞBAKAN'DAN 5. KARİKATÜR DAVASIDIR!

NTV haber ve Medyatava gibi siteler "Bu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 4. karikatür davası oldu." dese de, Cumhuriyet de aynı şekilde yazsa da, bildiğimiz kadar aslında bu 5. davadır. MİZAHHABER olarak papağan gibi birbirinin haberini aynen kullanan medyaya biraz daha dikkat diyoruz. Çünkü bu davalar Evrensel gazetesi çizeri Sefer Selvi'nin Evrensel'de yer alan RTE-Cüneyt Zapsu karikatürüyle başladı. Ardından Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart'a kedi karikatüründen ötürü açılan dava geldi. Daha sonra sırada "Hayvanlar Alemi" kapağı nedeniyle Penguen dergisi ve dördüncü olarak da, Leman dergisi kapağında keneye benzetilen başbakan karikatürü vardı. Son Leman kapağı 5. dava oldu anlayacağınız. Şu ana dek Başbakan tarafından açılan bu davaların tümü reddedildi. Bu davalar Türkiye tarihine kara bir leke olarak yazılmaya devam ediyor, belli ki bu iktidar var oldukça da devam edecek...