31 Aralık 2007 Pazartesi

MİZAHHABER DİYOR Kİ;
2008 YILI NASREDDİN HOCA YILI OLMASI NEDENİYLE MİZAHIN YILI OLACAK...BU YÜZDEN 2008'DE TÜM MİZAHÇILARIN BUGÜNKÜNDEN DAHA FAZLA MİZAH ÜRETMESİNİ DİLİYOR, NASREDDİN HOCA HOŞGÖRÜSÜNDE BİR YIL UMUYORUZ...
HEPİNİZE MİZAH DOLU
BİR YIL DİLİYORUZ...
(Çizgi: OĞUZ GÜREL)


MİZAHHABER 2007 YILLIĞI

2007 yılında mizah ve karikatür
dünyasında neler oldu?

* MİZAHHABER adlı mizah dünyasından anında haberler veren bu özgür ve bağımsız blog 1 Temmuz 2007 günü yayına geçti ve 31 Aralık 2007’de dopdolu, dinamik ve heyecanlı bir 6 ayı geride bıraktı. Bu yıl içinde haberler bölümüyle daha aktif hale gelen Karikatürcüler derneği sitesi, Erdoğan Karayel’in uluslararası bir çizgiye oturttuğu Don Quichotte sitesi, Akdağ Saydut’un Mizah ve Çizgi’si, İsmail Kar'ın Karcomic'i, Sevdakar Çelik’in Mizah ve Şiir’i, Raşit Yakalı’nın Karikatür Okulu blogu, Karikatürevi ve Karikanet ve daha adını sayamadığımız mizah dünyasından haberler veren pek çok blog ve siteyle yahoo’da yer alan Karikatürcüler grubu kişisel olmaktan çıktıkları ölçüde mizahımıza önemli iletişim katkıları sağladılar.

* 2007 yılı ülkemiz medyasında karikatür ve mizah açısından parlak bir yıl olmadı. 2000’li yılların başından beri karikatürü her geçen yıl biraz daha dışlayan günlük gazeteler bu yıl içersinde karikatüre ve karikatürcüye ayırdıkları yeri biraz daha azalttılar. Doğan grubunun gazetelerinden Posta tek çizeri olan Erdal Alay’ı, Radikal’de siyasi anlamdaki bantlarıyla tek muhalif çizeri diyebileceğimiz Emre Ulaş’ı 2007 yılı içersinde işten çıkarttılar. Mizahhaber’in 1 Temmuz 2007’de yayına geçtiği döneme denk gelen bu işten çıkarmalar ilk kez MİZAHHABER tarafından medyaya ve mizah dünyasına duyuruldu. Vatan Gazetesi de 2007’de birinci sayfa çizeri Birol Bayram’la yollarını ayırdı. Birol Bayram Akşam’da çizmeye başladı.

* 2007 yılı karikatürümüz açısından başka talihsizliği daha yaşadı. Sabah gazetesinde uzunca bir süredir AKP iktidarını öven karikatürler çizerek karikatürün “muhalif” doğasına aykırı işler yapan Salih Memecan’ın eşi Temmuz ayında yapılan seçimlerde AKP İstanbul milletvekili oldu. Eşinin AKP milletvekili olmasından sonra AKP’ye olan övgülerini, muhalefete olan sövgülerini daha da artıran Salih Memecan, elindeki büyük olanaklarla karikatür sanatı adına “kötü örnek” oluşturmayı sürdürüyor…İktidar gücünün nimetlerinden faydalanmak sadece Salih Memecan’la sınırlı kalmadı tabii ki… Bu yıl içinde kendilerini “İslamcı Mizah Dergisi” olarak tanımlayan aylık mizah dergisi Cafcaf’ta karikatürevi adlı sitede haberleriyle yer aldı ancak bu tanımlama mizah dünyasında yankı bulmadı. Dinle mizahın bir arada gitmeyeceğini uzun uzun anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyoruz, biliyoruz ki mizah dediğimiz güzellik her türlü bağnazlığa ve tutuculuğa karşı bir harekettir.

* Daha önce Leman’dan ayrılanların kurduğu Penguen dergisinin içinden ayrılan bir grup çizer, 5 Eylül 2007’de “Uykusuz” adlı mizah dergisini çıkarmaya başladı. Üzülerek söylemek gerekirse Uykusuz adlı bu derginin de epeydir kendini tekrar eden mizah dergiciliğine herhangi bir yenilik getirdiğini göremedik. Ancak bu tür ayrılmalarla dergi çıkaran arkadaşların zaten böyle bir dertleri olmadığını da biliyoruz. Bu densizliğimiz için kusurumuza bakmasınlar. Mizah dergileri epeyce bir süredir, tirajlarının Yaysat’tan bildirilmesine izin vermiyorlar. Bunun nedeni tirajların giderek düşmesi olsa gerek. Bir zamanlar Gırgır’ın ne kadar sattığını gururla kapağın altında yazdığı o yılları düşünecek olursak, şimdilerde gelinen tirajı saklama durumu mizahseverlere hiçte hoş gelmiyor…

* Başbakan Tayyip Erdoğan bugüne dek karikatürcülere karşı açtığı Musa Kart, Sefer Selvi, Penguen ve Leman davalarını kaybetmiş olsa da, yargıda başlayan büyük değişim ve tasfiye süreciyle, giderek tarafsızlığını yitirmeye başlayan yargının, yakın bir gelecekteki davalarda nasıl objektif davranacağı 2007 yılında ciddi bir soru işareti haline geldi. 2007 yılı içinde karikatür dünyasında iki dava daha dikkat çekti. İlki Kocaeli’nden geldi. “Özgür Kocaeli” adlı yerel gazetede çizdiği bir karikatür nedeniyle çizer Muhammet Şengöz hakkında AKP’li belediye başkanının açtığı davaydı bu. Diğer dava ise, ilk kez çizerlerin birbirlerine açtığı dava olarak “Karikatürcü karikatürcüyü mahkum ettirdi” başlığıyla haber oldu gazetelere. Trabzonlu çizer Adnan Taç’ın, bir başka Trabzonlu çizer Nizamettin Mollasalihoğlu hakkında açtığı davaydı bu. 2007 yılında yerel mizah yapmak AKP iktidarının yarattığı baskılar nedeniyle biraz daha zorlaştı. Elazığ’da yayınlanan “Dındik” isimli yerel mizah dergisinin başına gelenler ve validen gördüğü baskı Mizahhaber’de haber olarak yer aldı.

* Evvelki yıl Danimarkalı çizerlerin bilinçli olarak yarattıkları karikatür krizi bu yıl Norveçli bir çizerin gene planlı bir şekilde kavga çıkarmak için çizdikleriyle devam etse de, neyse ki daha önce ki kadar yaygın bir krize dönüşmedi.

* Tüyap Kitap Fuarı, Nisan ayında İzmir’de 2007 yılında 12. kez düzenlediği Tüyap Kitap Fuarının ilk iki gününü “Mizahçılar Buluşması” adıyla çeşitli söyleşi ve etkinliklere ayırıp, pek çok mizahçıyı bir araya getirerek mizaha verdiği değeri bir kez daha göstermiş oldu.

* 2007 yılında 27. Uluslararası Nasreddin Hoca karikatür yarışmasını Rusya’dan İgor Nikitin kazandı. 12. Nehar Tüblek karikatür Yarışmasının birincisi ise Muammer Olcay oldu. Karikatür yarışmalarında bazı benzer karikatürlerin ödül alması ve şartname kurallarına uyulmaması, karikatür yarışmalarına daha fazla çeki düzen verilmesi gerektiğini bu yıl bir kez daha gösterdi. Başta Don Quichotte ve Mizah Haber olmak üzere bu konular çizerler tarafından internet ortamında uzun süre tartışıldı.

* Mizah Üretenler Derneği, Bakırköy Belediyesi ve BASAD işbirliğiyle ilk kez geçen yıl verilen “MİZAH ÖDÜLLERİ”nin ikincisinde bu yıl karikatür dalında Mehmet Aslan, mizah yazarı dalında da Atilla Atalay ödül aldılar…

* 2007 yılında yitirdiğimiz karikatürcüler; 15 Temmuz’da Orhan Alev, 1 Kasım’da Metin Demirhan, 10 Kasım’da Ziya Ramoğlu ve son olarak da 20 Aralık’ta Savaş Dinçel oldu…Yitirdiğimiz bütün çizerleri mizahımıza, karikatürümüze kattıkları renk nedeniyle sevgiyle anıyoruz…

* Şubat ayı 29 çeken, 366 günlük 2008 yılının mizah açısından özel bir önemi olacak…2008 yılı mizahımızın piri Nasreddin Hoca’mızın 800. yaşına bastığı bir “Nasreddin Hoca” yılı olacak. Umarız 2008 Nasreddin Hoca yılı, bir mizah piri olan Nasreddin Hoca’mızın da mizah hocalığından alınıp camii hocalığına terfi ettirildiği bir yıl olmaz. Çünkü bu yolda emareler de alıyoruz epeydir. MİZAHHABER olarak 2007’ye dair sözlerimizi noktalarken NASREDDİN HOCA’NIN MİZAHÇI HOŞGÖRÜSÜYLE, 2008 YILININ MİZAH DÜNYASINA ÇOK DAHA ÖZEL GÜNLER GETİRMESİNİ DİLİYORUZ…