11 Kasım 2007 Pazar


KARİKATÜR SANATÇISI
ZİYA RAMOĞLU'NU
YİTİRDİK


1932 doğumlu, Trabzonlu Karikatürcü Ziya Ramoğlu, uzun süredir gözlerindeki rahatsızlık sebebiyle karikatürden uzak kalmıştı. Sanatçı son yıllarda iyice artan sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Adana’da aramızdan ayrıldı. Karikatür sanatına uzun yıllar emek veren, karikatürleri ulusal ve uluslar arası dergilerde yayınlanan Ziya Ramoğlu, bu alanda öncülük etti. Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç yaptığı açıklamada “Çok üzgünüz. Ziya Ramoğlu özde Trabzon, genelde Türk karikatür sanatına katkılar sağlamış bir insandı. Uzun yıllar İstanbul’da çalışmalarını sürdürmüş, Trabzon’da ilk karikatür albümünü çıkaran ve ilk karikatür sergisini açan sanatçı olmuştur. Bu alanda çalışmalarını sürdürürken, karikatür sanatının genç nesillerce sevilmesini ve yeşermesini sağlamak amacıyla Karikatürcüler Derneğinin Trabzon Temsilciliğini açmıştır. Ziya Ramoğlu Karikatürcüler Derneğinin Trabzon’daki ilk temsilcisidir. 1980’li yıllarda yerel basının günlük ofset yayına geçmesiyle Karadeniz Gazetesi’nde haftalık olarak çıkarılan Taka Mizah Sayfasına büyük destek vermiş ve bu sayfada evrensel boyutlu karikatürler çizerek Trabzon’da karikatür sanatının gelişimine katkı sağlamıştır.” dedi.

Sanatçıların hiçbir zaman hak ettikleri değeri görmediklerini de söyleyen Adnan Taç;
“Bütün olumsuzluklara rağmen sanatçı her zaman kendinden fedakarlık etmiştir. Ziya Ramoğlu’da o dönem birçok zorluğa rağmen bir sorumluluk üstlenmiş ve Trabzon’da Karikatürcüler Derneğinin temsilciliğini açarak karikatürcüleri bir araya toplamış, bununla da kalmayarak, getirdiği uluslar arası sergiler sayesinde genç karikatürcülerin ve Trabzonlu sanatseverlerin dünya karikatürüyle tanışmasını sağlamıştır.” dedi.

Ziya Ramoğlu karikatürdeki sağlam deseni, derin düşünce anlayışı ve naif mizahıyla evrensel karikatürün en güzel örneklerini verdi. 2002 ve 2004 yılları arasında sağlığının iyice bozulmasına rağmen yine de karikatür çizmeye devam etti, son dönemlerinde Adnan Taç’ın hazırladığı Dalga Mizah Sayfası’nda karikatürleri yer aldı.

Ziya Ramoğlu’nun cenazesi yarın Of Merkez Cami’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından aile kabristanlığına defnedilecek...