4 Ağustos 2007 Cumartesi



OĞUZ GÜREL MİZAHHABER'E
YOLLADIĞI MEKTUPTA
ŞARTNAME TARTIŞMASININ
DIŞINDAKİ KONULARA
DİKKAT ÇEKİYOR:



"Japonya'da arka arkaya
5-6 sene aynı çizerin ödül
aldığını pek göremezsiniz!"


Karikatür yarışmalarında şartnamelere takılmak buzdağının en üstünü görmek gibi bir şey.. Nasreddin Hoca ya da başka bir yarışmanın salt yarışma şartnamesini tartışmaya açmak bence doğru degil.. En Önce Şunu tartışalım.. Adında uluslararası olan ve Türkiye de yapılan karikatür yarışmalarının yüzde kaçı gerçekten uluslararası yarışma.. Sergi-albüm-ödül vb. tum ayrıntıları alt alta koyup bir kalite sıralaması yapalım..

Bir diğer nokta şudur..Dünyada olsun biz de olsun bir karikatür yarışmasına gelen eser sayısının artışı kalitenin de arttığı mı anlamına gelir?.. Yani bu mantıktan gidersek en fazla karikatür gelen yarışma en kaliteli yarışma anlamına mı gelecek?.. Eğer bu mantık doğruysa en çok satan gazete-dergi en iyi gazete-dergi, en cok izlenen televizyon en kaliteli kanal vs. diye liste uzar gider... Sayısal çokluk her zaman kalite anlamına gelmez.. Bunu mutlak doğru olarak kabul edersek karikatür sanatını popüler kültür mantığının bildik kurallarına hapsetmiş oluruz..


Bugün dünyada en çok karikatür yollanan yarışma Japonyada Yomuri Shimbun karikatür yarışmasıdır.. Gelen eser sayısı onbinlerle ölçülmektedir.. Ama ödüllü karikatürleri çok az yerde yayınlandığını ve dikkate alındığını yıllardır izliyoruz.. Kaldi ki ödül tutarlarıda bir kaç oscarlık yarışmanın toplamına eşittir.. Yani hem katılım rekor düzeyde hem ödül tutarları ciddi boyutlarda..

Japonyadaki yarışmanın en beğendigim yönü şudur.. Arka arkaya 4-5-6 sene aynı çizerin pek ödül aldığını göremezsiniz.. Bir başka noktada şudur.. Şartnamelerde yer alan yarışmaya katılanlar tüm koşulları kabul etmiş sayılırlar maddesini zaten yarışmaya katılarak kabul etmiş oluyorlar.. Sonuç olarak sanatta sayısal ve matematiksel azlık - çokluklar kalite ile her zaman koşut gitmez.. Sayısal çokluk her zaman kaliteyi doğurmaz..

Oğuz Gürel



MİZAHHABER'İN NOTU: Yarışmalarda tek sorunun şartname maddelerine uyulmaması olduğunu tabii ki bizde biliyoruz ama bu oldukça önemli sorun. Bir yarışmayı var eden şartnamesidir, eğer onun maddelerine uyulmuyorsa bu her şeyin önüne geçer. Oğuz Gürel'in işaret ettiği diğer sorunlar da çok önemli. Uluslararası takısı almış yarışmaların bu anlamda daha alacağı çok yolun olduğu bir gerçek. Çok önemli bir gerçek de, bu ülkedeki yarışmalarda hep aynı isimlerin her yıl üstü üste ödül alması. Oğuz Gürel'in de değindiği bu konu da çok ciddi ve vahim bir durum. Nasreddin Hoca'da da başka yarışmalarda da ödül alan imzaların sayısının 10'u geçtiğini zor görürsünüz. Artık yarışmalar sonuçlanmadan nerdeyse kimlerin ödül alacağını herkes tahmin edebiliyor. Bu da yarışmanın ciddiyetine gölge düşürüyor. Acaba jüriler, belli isimlere her yıl ödül vermekle kendilerini yükümlü mü sayıyorlar?.. Böyle bir yükümlülük mü var?.. Yarışmalar tartışılması gereken pek çok sorunuyla adeta uçsuz bucaksız bir vaha gibi... Ama en önemli sorun karikatürcü arkadaşların bu konulara duyarsız kalışı... Bu bizce herşeyden daha önemli sorun oluşturuyor. Karikatürcü, bu sorunları tartışmaz, sorunlarına sahip çıkıp sesini duyurmazsa, şikayet etmeye de hakkı kalmıyor...