KÜÇÜK BİR JAPON
ÇOCUĞUNUN
GÖZÜNDEN
HİROŞİMA
GERÇEĞİNİN
ÇİZGİ-ROMANI:
"YALINAYAK GEN"
Türkiye'de gerçek anlamdaki ilk Japon "MANGA" yani çizgi-roman sayılan "YALINAYAK GEN" geçtiğimiz günlerde, Tudem Yayınları tarafından yayınlandı...
MİZAHHABER'de sizlere bir çizgi-roman dizisinin ilk kitabını tanıtacağız bu kez... Kitabın adı: "YALINAYAK GEN"... Japon çizgi-roman sanatçısı Keiji Nakazawa'nın yazıp-çizdiği "Yalınayak Gen" dizisinin ilk kitabı olan "Hiroşima'nın Hikayesi" çıkar çıkmaz özellikle "Manga" tutkunlarından ilgi gördü. Malumunuz Japonya'da çizgi romana "Manga" deniyor. Keiji Nakazawa, bu etkileyici ve sarsıcı çizgi romanda, kendi çocukluğundan yola çıkarak atom bombasının atıldığı 1945 Ağustos'una götürüyor bizleri... Çizgi romanın baş kahramanı küçük "Gen" de bir yerde Nakazawa'nın kendisi... Japonya'nın bugüne dek de bilmediğimiz savaş gerçeklerini de ortaya cesurca döküyor Nakazawa bu çizgi roman dizisinde.
Bundan tam 62 yıl önceydi... Tarih: 6 AĞUSTOS 1945'ti... Amerika, Hiroşimaya attığı atom bombasıyla 2. dünya savaşını da bitirmiş oluyordu... İşte bu çizgi roman, tam 62 yıl sonrasında bizi yeniden o günlerin sıcaklığına götürecek. Tudem Yayınları bu dizide birbirinin devamı olan 4 kitabı belli periyodlarla yayınlayacak. "Yalınayak Gen"i Türkçeye Levent Türer, çizgi roman diline ise, yayın danışmanımız Cihan Demirci çevirdi. Yayına İlke Aykanat Çam'ın hazırladığı kitabın editörlüğünü de gene Cihan Demirci üstlendi.
Cihan Demirci, şöyle diyor bu çalışma için:
"Tudem Yayınları, doğrusu çizgi roman denen güzelliği ciddiye aldı ve yabancı dilden direkt yapılan bir çeviriyle yetinmedi. Bana ilettikleri çevrilmiş kitapları sayfa sayfa, kare kare yeniden çevirdim. Hem bizim anlayacağımız bir çizgi roman diline çevirdim, hem de zaten belgesel tadlar taşyan bu etkileyici çizgi romanı, daha da yaşayan bir hale getirmeye çalıştım. Çocuk yaştan beri okuduğum pek çok yabancı çizgi romanın çevirileri beni tatmin etmezdi. Çünkü, çoğunluğu birebir çevirilerdi bunların. 'Yalınayak Gen' de titiz bir çalışmayla Keiji Nakazawa'nın sarsıcı hikayesini bozmadan daha sıcak bir hale getirdiğimizi sanıyorum. Özellikle Çizgi Roman Okurlarının buluştuğu "Crop Platform"da konunun uzmanlarından Ümit Kireççi imzasıyla çıkan bir yazı da, bu anlamda doğru yaptığımızı gösteriyor. Ama bu çizgi roman zaten çok sıcak. Çünkü Nakazawa'nın çizgi romanın başında da yazdığı gibi atom bombası atıldığı anda sıcaklık 5000 dereceye çıkmış Hiroşima'da. 5000 derece sıcaklığın romanı bu anlayacağınız...."
Unutmadan ekleyelim: Tudem Yayınları bizi bundan 62 yıl öncesinin gerçeklerine götürecek bu çarpıcı çizgi romanı "15 yaş ve üstü" ne öneriyor. Yayınevinin site adresi ise şöyle: http://www.tudem.com
ERDEM TANER-MİZAHHABER