20 Temmuz 2007 Cuma


AVNİ ODABAŞI
ALMANYA'DAN YAZIYOR
Karikatürcü Avni Odabaşı "Merhaba, öncelikle sitenizi kutlar başarılar dilerim. sitenizin takipçisiyim. geçtiğimiz günlerde yahoo karikatürcüler grubuna gönderdiğim bir yazımı size de gönderiyorum" demiş ve MİZAHHABER'e yazısını iletmiş...
Yazısında insanlığı rahatsız eden pek çok sorundan bahseden Avni Odabaşı, bu sorunlar karşısında karikatürün muhalefet görevini yapmamasından şikayet ediyor ve şöyle diyor:
"O kadar can alıcı , o kadar çarpıcı sorunlar var ki… Ve bunlar günbegün birikiyor.. Mizahçılar icin adeta birer kaynak… İşte burada karikatürün muhalefet görevinin devreye girmesi gerekmiyor mu?? Ama çizerler ne yapıyorlar?? Nerden bakıyorlar dünyaya, insanlığa.?? Ne için çiziyorlar anlamış değilim.. Hep fasülyeden şeyler çiziyorlar.. Güncel yaşamla alakası olmayan çizgilere o kadar cok rastlıyorum ki..Yani güncelligi yakalayan birşey yok malesef!!! Karikatür nereye gidiyor?! Ne denli karikatürün hakkını veriyoruz??!! Almanya’nın göbeğinde oturup, Almanya’nın sorunlarını içimizde hissedip çizmek varken, yani yasadığımız yeri daha iyi gözlemlediğimiz icin çizmek varken, kalkıp taa buralardan Ecevit’in etrafına birkaç güvercin serpiştirerek çiziyoruz ve bir kaç photoshop renk darbesiyle..Ya da kalpler, çicekler, böcekler çiziyoruz… Bunlar kolaycılık değilde nedir?? Yok hakiki Nasreddin Hoca, yok öz Nasreddin Hoca geyigi yapıyoruz!!! Nasreddin hocanın torunu olmak o kadar ucuzladı mı?? Birileri içini boşaltmaya mi çalışıyor mizahın??? Karikatürün ne denli hakkını veriyoruz??!! Geçmişin karikatüristi, daha cok ahlak sorunlarıyla, köy kent çelişkileriyle ve ülke sorunlarıyla ilgiliydi. Günümüzün karikatürcüsü ise dünyamızı degistirmek, dönüştürmek, adına savaşım vermek zorundadır. Karikatürün ana hammaddesi insandır. Toplumları, kişileri oldukları gibi görmek, çeliskilerini, çarpıklıklarını, yanlışlarını realitesinden uzaklaşmadan değerlendirip eleştirmesidir. Evrensel çelişkinin diyalektiğindeki insan çeliskisi, çizgiyle anlatımın en yalin ve öz anlatımıyla ifade edilmesi değil midir? Bir büyük yazarın dediği gibi, “Bir kelime bazen dünyayı değiştirir.“ Ben bunu bize uyarlamak istiyorum: “ bir çizgi bazen dünyayı değiştirir!" Lütfen karikatürü ciddiye alalım..Karikatür gırgır şamata değil, ciddi bir iştir… Saygılarımla…"