17 Ocak 2025 Cuma

KARİKATÜRCÜ-RESSAM MEHMET ASLAN'I YİTİRDİK!..

İzmir ve Türkiye iyi bir sanatçısını, güçlü bir desen ve satirik heykel ustasını, usta bir çizeri yitirdi ne yazık ki... Mehmet Aslan arkadaşımızı yitirdik... 

Mehmet Aslan, 1945 yılında Eşme'de doğmuştur. 1967-1970 yılları arasında Gazi Eğitim Enstitüsü, Resim İş Bölümü'nde okuyan sanatçı sırasıyla Uşak Öğretmen Okulu'nda dört yıl resim-iş öğretmenliği (1970-1974), Samsun Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nde beş yıl grafik dersi öğretmenliği (1974-1979) ve 1979-1993 yıllarında İzmir’de değişik eğitim kurumlarında resim-grafik öğretmenliği yaptı. 

Sanatsal çalışmalarını İzmir'de sürdüren Mehmet Aslan, kırk kişisel gerçekleştirmenin yanı sıra birçok karma sergiye katılarak eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunmuştur. Mehmet Aslan ilki 1979'da, sonuncusu da 2019'da olmak üzere pek çok karikatür, resim ve satirik heykel sergisi açtı. 

Ailesinden alınan bilgiye göre; Mehmet Aslan’nın cenazesi 18 Ocak 2025 Cumartesi günü, yarın öğle namazında İzmir Hatay'da Denizmen Hacı Arif Küçükdoğan Camisinden kaldırılacaktır. Ruhu şad olsun... Anısına yürekten sevgiyle... 


Cihan Demirci (MİZAHHABER)



14 Ocak 2025 Salı

ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI 17 YIL SONRA ALANYA'YA GERİ DÖNDÜ: "9. ALANYA ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI" İÇİN KATILIM SÜRECİ BAŞLADI!..


2001-2008 yılları arasında Alanya'da 8 kez gerçekleşen, 2009 yılındaki 9. yarışması yapılamayan "Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışması" 17 yıl sonra Alanya'ya artık "9. ALANYA ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI" adıyla geri döndü!.. 

Alanya Belediyesi ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) işbirliğiyle gerçekleşen bu yarışma 2001-2008 yılları arasında sadece "Turizm" konusunda gerçekleşmişti. Yarışma artık her yıl farklı bir konuda düzenlenecek. Bu yılın konusu: "Yapay Zekalı Bir Dünyada Yaşam" başlığını taşıyor. 

Yarışmanın hem Türkçe, hem de İngilizce şartnamesini aşağıda yayınlıyoruz...



9. ALANYA ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

İlki Alanya’da 2001 yılında, sonuncusu ise 2008’de gerçekleşirilen, o zamanki adıyla Uluslararası Akdeniz Karikatür Yarışması aradan geçen 17 yılın ardından 9’uncu kez- 2025 yılında, Alanya Belediyesi ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) işbirliği ve Alanya Uluslararası Karikatür Yarışması adı altında yeniden düzenlenmektedir.

 

YARIŞMANIN KONUSU: "YAPAY ZEKALI DÜNYADA YAŞAM"

 

Türk Dil Kurumu 2024 yılının kavramını “kalabalık yalnızlık” olarak belirledi. Dünya, yapay zekayla yeni bir düzene hazırlanırken, gezegenin eski insanlarının bocalaması olağan sayılabilir. Artık yapay zeka destekli akıllı cihazlarımızla daha yakın birer komşu olduğumuz için kalabalıklar içinde kendimizi yalnız hissediyor olabiliriz. Zira her geçen gün daha da hız kazanan teknolojik gelişmeler en çok insani ilişkilerimizi olumsuz yönde etkiliyor.

Kültürler farklı olsa da her toplumda komşuluğa büyük değer verildiğini biliyoruz. Zaten teknolojinin hayatlarımızı bu denli ele geçirmediği eski dünyada, kalabalıklar içinde yalnız olmadığımızın en yakın ispatı komşularımız değil miydi?

Yapay zeka destekli teknolojiler bugün hayatımızın ayrılmaz birer parçası ve hız kesmeye de hiç niyetleri yok gibi. Bizler de yeni düzenin eski insanları olarak -artılarıyla eksileriyle- yapay zekalı bir dünyada yaşamaya ve bu yeni dünyadaki yeni komşumuza her gün biraz daha alışmaya devam ediyoruz.

 

YARIŞMANIN KURALLARI:

 

1. Yarışma bütün dünya karikatürcülerine açıktır.

2.  Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce herhangi bir mecrada yayınlanmış olabilir ancak daha önce başka bir yarışmadan ödül almamış olmalıdır.

3.  Her yarışmacı yarışmaya en fazla üç karikatürle katılabilir.

4.  Yarışmaya gönderilecek karikatürler en fazla 30x40 cm. boyutunda olmalıdır.

5.  Yarışmaya, yarışmacının tercihi doğrultusunda ister posta ister ilgili web sitesi olan https://ulakbel.alanya.bel.tr/WebBasvuru/cartoon#/  üzerinden dijital ortamda katılım sağlanabilir.

6.  Posta yoluyla gönderilecek karikatürlerin teslimat adresi, “ALTAV - Tosmur Mah. İbrahim Bilgen Cad. No:8 PK:07400 Alanya/Antalya-Türkiye”dir.

7.  İlgili web sitesi üzerinden dijital olarak gönderilecek karikatürler; A4 boyutunda, 300dpi çözünürlükte ve JPEG formatında olmalıdır. Yarışma jürisi, belirtilen özelliklerin dışında gönderilen veya açılmayan dosyalardan sorumlu değildir.

8.  Posta yoluyla yarışmaya katılım sağlayacaklar gönderecekleri dosyaya; ad-soyad, eposta adresi ve telefon numaralarını içeren fotoğraflı kısa özgeçmişlerini eklemelidir.

9.  Yapay zeka ile üretildiği tespit edilen karikatürler yarışma dışı sayılacaktır. Yapay zeka ürünü olduğu sonradan anlaşılmış bir karikatür ödül almış dahi olsa ödülü geçersiz sayılacaktır.

10. Karikatürler, en geç 01 Nisan 2025 tarihine kadar yukarıda belir*len yöntemlerden biriyle ilgili adrese teslim edilmiş ya da ilgili web sitesine yüklenmiş olmalıdır.

11. Yarışma jürisi 07 Nisan 2025 tarihinde toplanacak ve yarışma sonuçları ile ödül töreninin ayrıntıları 08 Nisan 2025 tarihinde www.altav.org.tr sitesinde açıklanacaktır.

12.  Yarışmada ilk üç dereceyi alan çizerin ödül töreni tarihini kapsayan tek kişilik geliş gidiş uçak bileti ve bir misafirleriyle birlikte Alanya’daki bir haftalık otel konaklama giderleri ALTAV tarafından karşılanacaktır.

13. Yarışma jürisinin sergilenmeye değer bulduğu karikatürler, ödül töreninin de gerçekleşeceği ve 23-25 Mayıs 2025 tarihleri arasında düzenlenecek Alanya Kültür Sanat ve Turizm Festivali kapsamında sergilenecektir.

14. ALTAV’ın sergilenen karikatürlerden bir albüm yayımlaması halinde, eser sahiplerinin adreslerine de ücretsiz birer albüm kopyası gönderilecektir.

15. Yarışmaya gönderilen karikatürler, eser sahiplerine geri gönderilmeyecektir. Dereceye girsin ya da girmesin yarışmaya gönderilen tüm karikatürler ALTAV tarafından kültürel amaçlı faaliyetlerde kullanılabilecektir. Yollanan eserlerin telif hakları sanatçıya ait olmakla beraber, bu eserlerin ALTAV ve Alanya Belediyesi’nce kamu yararına satışı yapılan hediyelik eşya gibi ürünlerde kullanılmasında eser sahibi muvafakat eder.

16.  Yarışmaya katılanlar bu şartları baştan kabul etmiş sayılır.

 

 

YARIŞMA JÜRİSİ:   

alfabetik sırayla

Cihan Demirci (Karikatürist / Türkiye)

Ferit Avcı (Karikatürist / Türkiye)

Feyzi Açıkalın (Fotoğraf Sanatçısı / Türkiye)

Halit Kurtulmuş Aytoslu (Karikatürist / Türkiye)

Kamil Yavuz (Karikatürist / Türkiye)

Meral Onat (Karikatürist / Türkiye)

Musa Gümüş (Karikatürist / Türkiye)

Nahid Maghsoudi (Karikatürist / İran)

Nimet Hacıkura (Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü / Türkiye)

 

ÖDÜLLER:

 

Birincilik Ödülü

: 70.000 TL + Tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti + Alanya’da iki kişilik bir haftalık yarım pansiyon tatil + Plaket + Sertifika

İkincilik Ödülü

: 50.000 TL + Tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti + Alanya’da iki kişilik bir haftalık yarım pansiyon tatil + Plaket + Sertifika

Üçüncülük Ödülü

: 30.000 TL + Tek kişilik geliş-gidiş uçak bileti + Alanya’da iki kişilik bir haftalık yarım pansiyon tatil + Plaket + Sertifika

 

Deniz Som Anısına Özel Ödül            : 15.000 TL + Plaket + Sertifika

Bedri Koraman Anısına Özel Ödül     : 15.000 TL + Plaket + Sertifika

İbrahim Tapa Anısına Özel Ödül        : 15.000 TL + Plaket + Sertifika

 

Alanya Belediyesi Mansiyon Ödülü: Plaket + Sertifika

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Mansiyon Ödülü: Plaket + Sertifika

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Mansiyon Ödülü: Plaket + Sertifika

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Mansiyon Ödülü: Plaket + Sertifika



9 TH ALANYA INTERNATIONAL CARTOON COMPETITION SPECIFICATIONS


The International Mediterranean Cartoon Competition, which was first held in 2001 and last held in 2008, will be reorganized for the 9 th time in 2025 -after 17 years- under its new name of Alanya International Cartoon Competition, in cooperation with Alanya Municipality and Alanya Tourism Promotion Foundation (ALTAV).

SUBJECT OF THE COMPETITION: "LIVING IN A WORLD WITH ARTIFICIAL INTELLIGENCE"

The Turkish Language Association has determined the concept of 2024 as “crowded loneliness”. While the world is preparing for a new order with artificial intelligence, it can be considered normal for the old people of the planet to struggle. Since we are now closer neighbors with our smart devices supported by artificial intelligence, we may feel lonely incrowds. Because technological developments that are accelerating day by day negatively affect our human relations the most.

Although cultures are different, we know that neighborliness is highly valued in every society. In the old world where technology did not take over our lives to this extent, weren’t our neighbors the closest proof that we were not alone in crowds?

Artificial intelligence-supported technologies are an inseparable part of our lives today and they don’t seem to have any intention of slowing down. As the old people of the new order, we continue to live in a world with artificial intelligence -with its pros and cons- and to get used to our new neighbors in this new world a little more every day.


RULES OF THE COMPETITION:

1. The competition is for all cartoonists from all over the world.

2. Cartoons sent to the competition may have been published in any medium before, but musn’t have received an award from another competition before.

3. Each competitor can submit a maximum of three cartoons.

4. Cartoons that will send to the competition must be maximum size 30x40cm.

5. Participation in the competition can be made either by mail or digitally through the relevant website https://ulakbel.alanya.bel.tr/WebBasvuru/cartoon#/  depending on thecompetitor's preference.

6. The delivery address for cartoons sent by post is, “ALTAV - Tosmur Mah. İbrahim Bilgen Cad. No:8 PK:07400 Alanya/Antalya-Turkey”

7. Cartoons to be sent digitally via the relevant website must be in A4 size, 300dpi resolution and JPEG format. The competition jury is not responsible for files sent outside the specified specifications or files that are not opened.

8. Those who will participate in the competition by mail must attach a short CV with a photo, including their name-surname, e-mail address and telephone number to the file they will send.

9. Cartoons that are determined to be produced with artificial intelligence will be considered out of the competition. Even if a cartoon that is later understood to be a product of artificial intelligence wins, it will be considered invalid.

10. Cartoons must be delivered to the relevant address or uploaded to the relevant website by one of the methods specified above, by April 01, 2025 at the latest.

11. The competition jury will meet on April 07, 2025 and the competition results and details of the award ceremony will be announced on the www.altav.org.tr website on April 08, 2025.

12. The top three cartoonists who win the competition will be presented with a round-trip flight ticket and a one-week hotel stay in Alanya with their guests as a gift from ALTAV.

13. The cartoons deemed worthy of being exhibited by the competition jury will be exhibited within the scope of the Alanya Culture-Art and Tourism Festival, which will be held between May 23-25, 2025, where the award ceremony will be held.

14. If an album of the cartoons exhibited by ALTAV is published, a free copy of the album will also be sent to the addresses of the owners of the works.

15. The cartoons sent to the competition will not be returned to the owners of the works. All cartoons sent to the competition, whether they win or not, may be used by ALTAV in cultural activities. The copyrights of the submitted works belong to the artist, and the owner of the works consents to the use of these works in products such as souvenirs sold for public benefit by ALTAV and Alanya Municipality.

16. The participants in the competition are deemed to have accepted these terms from the outset.


COMPETITION JURY: 

alphabetical order


Cihan Demirci (Cartoonist / Türkiye)

Ferit Avcı (Cartoonist / Türkiye)

Feyzi Açıkalın (Photographer / Türkiye)

Halit Kurtulmuş Aytoslu (Cartoonist / Türkiye)

Kamil Yavuz (Cartoonist / Türkiye)

Meral Onat (Cartoonist / Türkiye)

Musa Gümüş (Cartoonist / Türkiye)

Nahid Maghsoudi (Cartoonist / Iran)

Nimet Hacıkura (Alanya Municipality Culture and Social Affairs Director / Türkiye)


AWARDS:

First Prize : 70.000 TL + One round trip flight ticket + One week half board holiday for two in Alanya + Plaque + Certificate

Second Prize : 50.000 TL + One round trip flight ticket + One week half board holiday for two in Alanya + Plaque + Certificate

Third Prize : 30.000 TL + One round trip flight ticket + One week half board holiday for two in Alanya + Plaque + Certificate


Special Award in Memory of Deniz Som : 15.000 TL + Plaque + Certificate

Special Award in Memory of Bedri Koraman : 15.000 TL + Plaque + Certificate

Special Award in Memory of İbrahim Tapa : 15.000 TL + Plaque + Certificate


Alanya Municipality Mansion Award : Plaque + Certificate

Alanya Tourism Promotion Foundation (ALTAV) Mansion Award : Plaque + Certificate

Alanya Chamber of Commerce and Industry (ALTSO) Mansion Award : Plaque + Certificate

Alanya Touristic Business Owners Association (ALTİD) Mansion Award : Plaque + Certificate




13 Ocak 2025 Pazartesi

ERCAN AKYOL KARİKATÜRÜ...

 ''İktidara kırmızı kart gösterelim'' de ne? Bıçak kemiğe dayandı... 



KARİKATÜR: ERCAN AKYOL




12 Ocak 2025 Pazar

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "GIRGIR’IN “ÇİÇEĞİ BURNUNDA” KARİKATÜRCÜLERİ 50 YAŞINDA!.."


Hemen yanda ilk sayısının kapağını gördüğünüz, 13 Ağustos 1972 tarihinde yayın hayatına başlayan, mizah dergiciliğimizin seyrini değiştirmiş Gırgır mizah dergisi ve onu yaratan büyük usta Oğuz Aral, mizah dergiciliğinin ve karikatürün seyrini derinden değiştiren benzersiz bir oluşumu gerçekleştirerek, “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler” başlığı altında müthiş bir emeğe imzasını atmıştı.

Oğuz Aral ustamızın, “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler” adını verdiği önce köşe, sonra sayfa olarak süren bu müthiş oluşumdan pek çok karikatürcü çıktı ortaya. Karikatürümüzde böylesi bir karikatürcü yetiştirme hareketinin benzeri yoktur. Daha önce 40’lı yıllarda Cemal Nadir Güler’in biraz olsun denemeye kalktığı ve birkaç amatör genç çizere ağabeylik yaptığı bir dönem olmuştur ama Güler ustanın çok erken yaşta (45 yaşında) yaşamını yitirmesiyle bu girişimi tam olarak gerçekleşememiştir. Ustam Oğuz Aral, 2002 yılında Cemal Nadir’in 100. Doğum yılı anısına birlikte Taksim’de gerçekleştirdiğimiz benim için unutulmaz o söyleşide tüm bu konulara değinmiş ve bu işi ilk deneyenin Cemal Nadir Güler olduğunu ve ilk gençlik yıllarında ondan bir ışık aldığını belirtmişti.

Bizler bırakın uzak geçmişi daha yakın tarihine bile sahip çıkabilen bir toplum asla olamadık. Yıllardır mizah dergiciliği tarihi, mizah ve karikatür tarihi üzerine araştırmalar yapan, bu konuda pek çok yazı yazıp yayınlayan biri olarak yıllar önce kafama takılan bir durum vardı. Gırgır’ın çıkış döneminde uzun süre derginin künyesinde yayın tarihi yazmadığı için kimse tarihi tam olarak bilemezdi. Bu tam da bize özgü bir vaziyetti. Oğuz abiye 2000’li yılların başlarında evine yaptığım bir ziyarette bu tarihi sorduğumda, bana gülmüş “Bunu da sen bul bakalım” demişti... 1972’nin Ağustos ayında çıktığını biliyordum ama Gırgır zaten klasik anlamda direkt bir “dergi” olarak çıkmamıştı malumunuz. O yüzden ilk sayılarında “Gün Gazetesinin Mizah İlavesinden Seçmeler” yazardı. Kısacası Gırgır dergi olarak çıkmadı, sonradan dergi oldu. 

Oğuz abinin bu gazıyla elimde tarih yazan ilk Gırgır’ı bulup, o sayıdan geriye doğru giderek ilk sayının tarihini bulmak için bir çalışma yapmış ve sonuçta: 13 AĞUSTOS 1972 tarihine ulaşmıştım. Bu tarihi bulunca çocuk gibi sevinmiştim, çünkü o ana kadar hiçbir yerde yazmıyordu ve benim gibi bir tarih delisinden başka pek kimse kafaya takmamıştı belli ki… Sonra bu doğru tarihi pek çok yerde yazdım, Gırgır'ı ve Oğuz Aral'ı anlattığım belgesel sunumda kullandım ama hala özellikle de Sosyal Medya üzerinde yanlış tarihlerin yazıldığını gördüğüm için bu yazıda bir kez daha altını çizmek istedim, özellikle de mizah dergilerinin tarihine meraklı genç arkadaşlarımız için… 

Sonuçta efsane mizah dergisi GIRGIR 2022'de 50. yılı geride bıraktı. 2025'te ise 50. yılı geride bırakma sırası: "ÇİÇEĞİ BURNUNDA KARİKATÜRCÜLER"e geldi!.. GIRGIR dergisi için hazırladığım özel-görsel-belgesel sunumlu 50. yıl söyleşim "Gırgır 50 Yaşında ve Oğuz Aral" 24 Aralık 2022 tarihinde sadece İzmir Mizah Festivali'nde gerçekleşebilmişti. GIRGIR' evsahipliği yapmış olan  İstanbul'da geçte olsa ise ancak geçen yıl 28 Eylül 2024 tarihinde, Kadıköy'de düzenlenen "Kadıköy Çizgi Festivali"nde hem de ciddi sayıda mizahsever bir kitle önünde gerçekleşti. 

GIRGIR 53. YILINDA, ÇİÇEĞİ BURNUNDALAR İSE 50'Yİ GERİDE BIRAKTI!..


Ama bilinmesi gereken, bugüne kadar kimsenin üstünde pek de durmadığı bizim için bir önemli tarih daha vardı… “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler”in tam olarak hangi tarihte başladığını da merak ediyorduk. Bundan 11 yıl önce Facebook’ta Yakup Karahan arkadaşımızın “Eski Gırgır” grubunda bu tarihi tam olarak bulmaya çalışırken Çetin Ceylan arkadaşımızın katkısıyla bu konuda da bir sayıya ve bir tarihe ulaşmıştık. Evet… O tarih: 12 Ocak 1975’ti… Bu tarihe ulaşmamızda katkısı olan sevgili çizer arkadaşımız Çetin Ceylan'ı ne yazık ki geçen yılın sonlarında yitirdik, ruhu şad olsun, anısına sevgiyle... 

13 Ağustos 1972 tarihinde çıkan ilk sayı ile Gırgır serüvenine başlayan Oğuz Aral ustamız, “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler”e ilk kez bir köşe olarak Gırgır’ın 127. Sayısında başlamıştı. Bu sayının tarihi de: 12 OCAK 1975’ti… Yani 12 OCAK 2023 tarihinde Gırgır dergisinin “ÇİÇEĞİ BURNUNDA KARİKATÜRCÜLERİ” 50. yaşına girmiş oluyor…

Sayıları binlere ulaşan, yüzlerce karikatürcünün geçtiği tabelasız bir okuldur: “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler” köşesi ve sayfası… Abimiz, ustamız Oğuz Aral gideli 21 yıl oluyor… Onu gidişinin ardından her fırsatta anmaya çalıştım. Ancak ülkenin ve insan malzemesinin perişan hali nedeniyle son yıllarda ne yazık ki hakkıyla anamadık... 

Malumunuz karikatürün ve mizahın çok yoğun bir baskı altında yaşadığı berbat bir dönemin içindeyiz uzun yıllardır. Ustamız bizi bir yerlerden hala izliyor ve gözlüyor… Onun attığı bir tohum bugün 50 YAŞINDA!..

Oğuz Aral ustamızın "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler"e verdiği bu yoğun emeğin önemi şu yaşadığımız dönemde daha iyi anlaşılıyor. Ne yazık ki onun dergicilik döneminin ardından özellikle 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren başlayan bir süreçte mizah dergileri bu geleneği sağlıklı bir şekilde sürdüremediler ve Oğuz Aral ustamızın mirasını hoyratça harcayıp, yok ettiler... Bunun üzerine de ülkenin son 23 yılda içine düştüğü süreç üzerine tüy dikti ne yazık ki... İçine düştüğümüz dönemde karikatürün sosyal medyada yaşadığı dram da bunun son örneğidir!.. Dünya üzerinde basılı tarihi 195 yıla ulaşan karikatür sanatı çok önemli tarihi bir dönemecin içindeyken bizleri yetiştiren sevgili Oğuz abimizi ve yaptıklarını daha fazla anımsamamız gerekiyor. Eğer onun verdiği emek onun sonrasında da devam ettirilebilseydi bugün can çekişmekte olan mizah dergiciliğimizde bambaşka bir tablo olurdu. "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler" 40'lı, 50'li yaşları çoktan aştılar... Bundan yıllar önce bir kaç kez Adana'da buluşmanın keyfini de yaşadık ve o günleri anlamlı etkinliklerle andık.

O halde uzun lafın kısası: ÇİÇEĞİ BURNUNDA KARİKATÜRCÜLERİN 50. YAŞI HEPİMİZE KUTLU OLSUN ARKADAŞLAR!..

Cihan Demirci (FOÇA-12 Ocak 2025)


#ÇiçeğiBurnundaKarikatürcüler #OğuzAral #GırgırDergisi



OĞUZ ARAL USTAMLA 9 MART 2002 TARİHİNDE TAKSİM'DE CUMHURİYET KİTAP KULÜBÜNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİM TARİHİ SÖYLEŞİNDEN GÖRSELLER... (C.D.)