24 Mart 2021 Çarşamba

KARİKATÜRCÜ BURHANETTİN ARDAGİL'İ YİTİRDİK!..



Güzel insanların gidişi hız kesmeden sürüyor... Bugün de Balkan coşkusu taşıyan bir karikatürcü ağabeyimizi yitirdik... Karikatürcü Burhanettin Ardagil 78 yaşında yaşamını yitirdi. Burhanettin Ardagil Kırcaali doğumlu bir Bulgaristan göçmeniydi. 

Bulgaristan'da Türk kökenli vatandaşların ciddi acılar yaşadığı Jivkov döneminde o da epeyce acılar yaşadıktan sonra1989'da Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu bir şekilde göç etmişti. Çünkü Bulgar yönetmince "İstenmeyen Adam" yani "Persona non grata" ilan edilenlerdendi.

Geldikten kısa bir süre sonra onu Karikatürcüler Derneği çatısı altında tanıdık. Tam bir Balkan insanıydı. Balkan kökenli insanları çok severim onlar müziğin ve hayatın ritmini iyi bilir ve coşku içinde, hayatı dolu dolu yaşarlar. Burhanettin ağabeyin de coşkusu müthişti. Kısa sürede kaynaştık. Balkan kökenli ünlü besteci Goran Bregoviç, Fuat Güner'e bir TV programında konuk olmuştu, orada Balkan insanını anlatmak adına şöyle demişti: "Delirmiyorsanız, normal değilsiniz, Balkan budur, biraz delilik lazım!.."

Derneğin çatısı altında 90'lı yıllarda ve 2000'lerin başlarında çok keyifli anlar yaşadık. Usta bir çizer olan Burhanetttin Ardagil içten, samimi bir yürek sahibiydi. Üzüldüğüm onun önayak olmasıyla bir Bulgaristan gezisi yapılmıştı ve ben ne yazık ki gidememiştim, bu bana çok koymuştu. 

Ne yazık ki karikatürün ağır bir baskı ortamında giderek yok olduğu son 10 yılda derneğin elindeki müze ve Sultanahmet merkezi de birer birer gidince, dernek buluşmaları da bitmiş ve onu da pek göremez olmuştuk, sağlık sorunları vardı, telefonla bir kaç kez sohbet ettik, karikatürün zor günleri artarak sürerken bugün onun da ölüm haberini aldık. Dernek gecelerinde kıvrak ritmli bir müzik çaldı mı hemen sahneye fırlayıp dans etmeye başlayan, neşesi bol, hayat dolu ama zorlu bir hayatın insanı olan Burhanettin Ardagil 78 yıllık ömrünün son 32 yılını geçirdiği Türkiye'de arkasında onu sevgiyle anacak insanlar bıraktı, ruhu şad olsun, anısına sevgiyle...

CİHAN DEMİRCİ (MİZAHHABER)


BURHANETTİN ARDAGİL'İN ÖZGEÇMİŞİ

1943’te Kırcaali’de doğdu. Öğrenimini Bulgaristan’da yaptı. 1989’da Türkiye’ye yerleşti. Uluslararası ve ulusal pek çok karikatür yarışmasına katıldı, yurt içi ve yurt dışında kişisel karikatür sergileri açtı. 24 Mart 2021 tarihinde yaşamını yitirdi... Ödülleri: 1. Güzel Haliç Lions Kulübü, Uluslararası Haliç’I Kurtaralım Karikatür Yarışması, Şadi Dinçağ Büyük Ödülü-1985. 2. Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması, Özel Ödül-1992. 3. Çorum, Kadın Ulusal Karikatür Yarışması, Özel Ödül-1992. 4. Çorum, İnsan ve Duyarlılık, Ulusal Karikatür Yarışması, Başarı Ödülü-1993. 5. Çankaya Belediyesi, Ulusal Karikatür Yarışması, Jüri Özel Ödülü-1993. 6. Sinop, Diyojen’den Bugüne, Ulusal Karikatür Yarışması, İkincilik Ödülü-1995. 7. Türkiye Olimpiyat Komitesi, Fair Play Karikatür Yarışması, Başarı Ödülü-1996. 8. Sigara ve Sağlık Ulusal Karikatür Yarışması Özel Ödül-1996. 9. Balıkesir Ulusal Karikatür Yarışması Özel Ödül-1996. 10. Sinop, Yalnız Değilsiniz Ulusal Karikatür Yarışması Özel Ödül-1996. 11. TEMA Vakfı Erozyon Uluslararası Karikatür Yarışması, Özel Ödül-1996. 12. Türk Hava Kurumu Karikatür Yarışması Üçüncülük Ödülü-1997.

(Burhanettin Ardagil portre fotoğrafları: Muhittin Köroğlu)


BURHANETTİN ARDAGİL'Lİ ANILAR VE KARİKATÜR ÖRNEKLERİ... 


KASIM 1999 - ANKARA'DA KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ'NDE... 


23 KASIM 2013- SULTANAHMET'TE KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ MERKEZİNDE.. 


23 KASIM 2013 - SULTANAHMET'TE KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ MERKEZİNDE.. 



BURHANETTİN ARDAGİL VE RAŞİT YAKALI (FOTOĞRAF: MUHİTTİN KÖROĞLU)






ABDÜLKADİR DEMİRHİNDİ'NİN ÇİZGİSİYLE BURHANETTİN ARDAGİL


TARİH: 3 KASIM 2012... ARMADA OTELDEKİ "SEMİH BALCIOĞLU'NUN ANMA GECESİ"NDE BURHANETTİN ARDAGİL AĞABEYİMİZ GENE SAHNEDE DÖKTÜRÜYOR... ANISINA SEVGİYLE...