28 Mart 2021 Pazar

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: KARİKATÜRÜMÜZÜN USTALARINDAN "MISTIK" USTAYI ÖLÜMÜNÜN 21. YILINDA SEVGİ VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...


MİZAHHABER - Karikatürümüzün özgün ustalarından Mustafa Eremektar'ı bundan 21 yıl önce 28 Mart 2000 tarihinde, 70 yaşındayken yitirmiştik.

Mustafa Eremektar dünyaya bir 28 Mart günü gelmişti, veda ettiği günde bir 28 Mart'tı... Yani 70. yaş gününde veda etti o dünyaya... Onun gerçekte adı-soyadı: Mustafa Eremektar'dı ama karikatürdeki imzası nedeniyle hep "Mıstık" olarak bilindi, öyle anımsandı.

Henüz 17 yaşındayken 1947 yılında Cemal Nadir Güler tarafından keşfedilen ve Cemal Nadir'e ait bir portre karikatürünün, dönemin önemli çocuk dergisi "Doğan Kardeş"te yayımlanmasıyla karikatüre adım atan ve sonrasında uzun yıllar pek çok dergi ve gazetede çalışan Mustafa Eremektar, çocuklar için de özel olarak üretmiş, çizmiş bir çizerdi. 

1962 ile 1980 arasında uzun yıllar çizgi film çalışmaları da yaptı. Onun orjinal karikatürlerinden bazılarına internette gittigidiyor tarzı sitelerde rastladık, aşağıda bu karikatürlerden bir tanesini görüyorsunuz.

Ölümünün 1. yılından beri Nişantaşı'nda bize onu anımsatan ve adını taşıyan bir park bulunuyor. O gideli 21 yıl oldu bugün... Henüz 1982 yılında birlikte yanyana odalarda da çalışmışlığımız vardır. Biz İbrahim Tapa ağabeyle birlikte Güneş gazetesine "Gölge" adında asla çıkmayan ve bir sürü provası basılan bir ek hazırlarken, Mıstık ağabey de Cağaloğlu'nda hemen yanımızdaki odada gene Güneş gazetesine çıkmayan bir çocuk eki hazırlamıştı!.. 

Hey gidi günler, şimdilerde bırak çıkmamasını böyle bir çalışma yapacak gazete bile kalmadı ülkede!.. O çocuksu ve naif halini son anına dek koruyan, Mıstık ağabeyi 21. ölüm yıldönümünde de sevgiyle ve özlemle anıyorum...

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER




"MISTIK" USTADAN ÇİZGİLER, ANILAR, FOTOĞRAFLAR...




















19 Haziran 1999 tarihli bir fotoğrafta; Karikatürcüler Derneğinin Sultanahmetteki merkezinde; en soldan sağa: Mustafa Eremektar, Tonguç Yaşar, İbrahim Ersaraç, Cihan Demirci ve Bedri Koraman...



Bedri Koraman ve Mıstık... (7 Nisan 1999)




MUSTAFA EREMEKTAR (MISTIK) ÖZGEÇMİŞİ:

1930 doğumlu Mustafa Eremektar, çizdiği Cemal Nadir Güler portresinin 15 Mart 1947'de, yani 17 yaşındayken Doğan Kardeş'te yayımlanmasıyla profesyonel karikatürcülük yaşamına başladı. Yavrutürk, Milliyet Çocuk, Akbaba, Tef, Dolmuş dergilerinde ve Son Posta, Akşam, Vatan, Cumhuriyet, Yeni Sabah gazetelerinde karikatüristlik yaptı. 1950’de Mengü Ertel ve Berk Çalıkman’la San Organizasyon’u kurdu.1962’den 1980’e kadar çizgi filmle de uğraştı. Çocuklara, özel bir önem veren Mıstık, “Bizim Ali”, “Uzay Çocukları” gibi tipler yarattı. “Taş Devri” karikatürleriyle ünlendi. Ayrıca çocuklar için çizdiği karikatürleri 40 Yılda Bir adlı bir kitapta topladı. Eserleri yurtdışında da yayımlanan Mıstık, 1973’te Gabrovo Uluslararası Karikatür Yarışması’nda özel ödül aldı.Mustafa Eremektar, 2000 yılının 28 Mart’ında hayatını kaybetti. Ölümünün birinci yılında İstanbul, Nişantaşı’nda bir çocuk parkına adı verildi. (MİZAHHABER)