Ben de MİZAHHABER'de bu karikatürü paylaşmıştım ama yılında bir hata yapıldığını düşünüyordum...
Tam da tahmin ettiğim gibi çıktı ve ilk söylenen 1950 tarihinin yanlış tarih olduğunu söyledi sevgili İbrahim Ersaraç usta ve şöyle açıkladı:
Çünkü seçmenine gökteki Ay'ı gösterirken arka cebinden oy'unu çalan politikacı karikatürü insanlığın Ay'a ayak bastığı 1969 sonrasına ait olmalıydı.
Bir kaç ayda bir telefonla arayıp sohbet ettiğim sevgili İbrahim Ersaraç ağabeyi bugün hem hatırını sormak hem de özellikle hem bu karikatürün tarihi için aradım...
"Evet sevgili Cihan, bir yanlışlık olmuş, sonradan fark ettim, bu karikatürü ben 1950'de değil 1970'lerin başlarında çizmiştim. 50'lerde zaten daha 20'li yaşların başındaydım ve bir kaç yıl olmuştu henüz karikatürcülüğümde.
Yani bu karikatür 50 yılı devirmiş bir karikatür, yazıldığı gibi 70 yıllık değil... Sorduğun iyi oldu. Böylece bu yanlışı da düzeltmiş olalım..."
Bu bilginin ardından İbrahim Ersaraç ağabeye, onu 27 Şubat'ta aramamın bir nedeni daha olduğunu söyledim... Neydi bu neden?..
Bu neden, 27 Şubat tarihinin çağdaş karikatürümüzün kurucularının başında yer alan, öncü usta Cemal Nadir Güler'in 74. ölüm yıldönümünü olmasıydı... Cemal Nadir Güler 27 Şubat 1947'de yitirmişti yaşamını...
Doğumunun 100. yılı nedeniyle Karikatürcüler Derneği 2002 yılını "Cemal Nadir Güler" yılı ilan etmişti. O dönemde derneğin yönetim kurulunda genel sekreter olarak görev yapıyordum ve 2002 yılı boyunca pek çok şehirde, ilçede Cemal Nadir Güler'i yeniden anımsatacak, pek çok etkinliğe, söyleşiye, panele, sergiye imza atmıştık. Bunlardan ilkini 2002'nin hemen başlarında Taksim'deki Cumhuriyet Kitap Kulübünde yaptığımızda davet ettiğim konuşmacılardan biri de içinde ciddi anlamda Cemal Nadir sevgisi olan sevgili İbrahim Ersaraç ağabeydi. O söyleşide; rahmetli Güngör Kabakçıoğlu ve Semih Poroy arkadaşım diğer iki konuşmacıydılar... İbrahim ağabey 2 Şubat 2002 tarihinde yapılan bu söyleşide Cemal Nadir'in ilk kadın karikatürcümüz sayılan Selma Emiroğlu'nu yetiştiren kişi olduğunu dile getirdikten sonra şu ilginç anısını anlatmıştı:
"... 50 kuşağı Cemal Nadir'in peşinden giderek iz sürmüştür. Ben de o yıllarda ortaokulu bitirmişim ve ona öykünüyorum. Cemal Nadir o zamanlar bir sorunu çizdi mi, o sorun bir hafta içinde hallolurdu. Cemal Nadir'in sorunları çizerek halletmesine öykünerek ben de bir karikatür çizmek istedim... O zamanlar Bursa Mustafa Kemal Paşa'da yaşıyorum. Oradaki itfaiye aracı çok eskiydi, ancak itilerek gidiyordu. Bu konu üzerine çizdiğim karikatürle iki ay içinde Mustafa Kemal Paşa'ya yeni bir İtfaiye aracı alınmasına sebep oldum!.. Bana bu cesareti veren de Cemal Nadir olmuştur..."
Sevgili İbrahim Ersaraç ağabey, unutamadığım bu anısıyla karikatürün bundan 70 küsur yıl bile önce ne denli etkili bir sanat olduğunu anlatmış oluyordu aslında. O yıllarda henüz 20 yaşında bile olmayan Mustafa Kemal Paşa'lı genç çizer İbrahim Ersaraç'a bir şekilde ışık olmayı başarmıştı Cemal Nadir Güler usta...
Sohbetine doyamadığım sevgil İbrahim ağabeyi fazla yormak istemedim, o bazı şeyleri artık unuttuğu söylüyor 93 yaşında ama belleği gayet güzel, yeter ki ona anımsatın, o devamını getiriyor, ona ve birlikte yaşadığı sevgili kızı Lale Karaoğlu'na sağlık dolu günler güzel diliyorum...
CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER (27 ŞUBAT 2021)