26 Ekim 2020 Pazartesi

NAİL GÜRELİ SADECE GAZETECİ-YAZAR DEĞİL USTA BİR MİZAHÇIYDI DA, 4. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANISINA SEVGİYLE...

Bugün 4. ölüm yıldönümünde sevgiyle ve özlemle andığımız gazeteci-yazar ağabeyimiz NAİL GÜRELİ (1932-26 Ekim 2016) daha önce de bahsettiğim gibi aslında yayıncılık da yapmıştı ve iyi bir mizah yazarıydı. Yayınevinin adını soyadının ilk üç harfinden üretmişti: Gür Yayınları. Gür Yayınları, mizahı çok seven, kendisi de bir mizah yazarı olan Nail Güreli pek çok mizah kitabı da basmıştı ve ben de bunların neredeyse hepsini keyifle alıp okumuştum.


Nail ağabeyin iki mizah kitabını paylaştım burada, bana imzaladığı "Cehennem Kahkahası" kitabıyla, onun 1979'da basılan mizah öyküleri kitabı: "Bilimsel Lokum"... Bu kitap yayınevinin de ilk mizah kitabıdır. Nail ağabey dönemin mizah yazarlarından Suavi Süalp, Kandemir Konduk ve Vedat Saygel'in de birer mizah kitabını basmıştı. Hayatını kaleme aldığım ve ustalarımdan biri kabul ettiğim, mizah dehası Suavi Süalp'in "Gene İyi Dayandık" adlı mizah öyküleri kitabının benim için yeri ayrıdır. Bu kitaba adını veren öykü de bu ülkede mizah yazan insanın çektiği çileler ve yediği kazıklar üzerinedir ki, bizi, hepimizi anlatır, bu anlamda bir kara mizah şaheseridir... 

Gazeteciliğin yüz akı bir kalemdi sevgili NAİL GÜRELİ ağabey, yakından tanıdığım, dostluğunu paylaştığım, içten, samimi ağabeylerden biri oldu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde sadece başkan olarak değil, her bulunduğu görevde özellikle genç gazetecilerin meslek içi eğitimine ülkeyi karış karış gezerek katkı sağladı, üstelik iyi de bir mizah yazarı ve mizahçı dostuydu, bu berbat dönemde çok aranan ve özlenen isimlerden biri o... Kısacası Nail Güreli tüm bunların ötesinde aynı zamanda kadim dostumuz mizaha da katkısı geçmiş bir yayıncı ve mizahçıydı, aydınlık kaleminin ve yüreğinin anısına, onu 4. ölüm yıldönümünde de bir kez daha sevgi ve özlemle anıyorum... Ruhu şad olsun... 

Cihan Demirci-MİZAHHABER



 


 NAİL GÜRELİ KİMDİR?

1932 yılında İstanbul’da doğdu. Mesleğe 1952’de Hizmet Gazetesi’nde stajyer olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam (iki kez), Vatan, İkdam, Milliyet (üç kez), Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, Haber Müdürü, Halkla İlişkiler Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğin hemen her dalında çalıştı. Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı.


TGC SAYFASINDA ONUN İÇİN ŞU SATIRLAR YER ALIYOR: "Gazetecilik mesleğinde iz bırakan usta gazetecilerden Nail Güreli,1994-2001 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlık görevini yürüttü. Başkanlık yaptığı dönemde Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi hazırlandı. Cemiyetin yayın organı Bizim Gazete yayınlanmaya başlandı. TGC-KAS Yerel Gazetecilik Seminerleri hayata geçirildi. Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi. Gazetecilik mesleğinin muhabirlikten yayın yönetmenliğine kadar her aşamasında görev yapan, Cemiyetimize unutulmaz katkıları olan ve çok sayıda kitabı bulunan Nail Güreli örnek alınması gereken bir meslektaşımızdı. Kendisini ölümünün üçüncü yılında özlemle anıyoruz.”

(KAYNAK: TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ SİTESİ)

#Nail Güreli #GazeteciYazar #GürYayınları