4 Nisan 2020 Cumartesi

ÇİZGİ ROMANIN BÜYÜK USTASI ARJANTİNLİ JUAN GİMENEZ DE KORONA VİRÜSTEN YAŞAMINI YİTİRDİ!..


Tüm dünyada hayatı durduran, şu ana kadar dünya üzerinde 60 bine yakın insanın ölümüne yol açan Koronavirüs sonunda çizgi roman dünyasını da vurdu. 

Çizgileriyle birçok genç çizgi roman sanatçısına ilham veren Arjantinli yazar,çizgi romancı Juan Gimenez'in, tüm dünyayı saran Covid-19 virüsünden hayatını kaybettiği açıklandı.

Arjantin Mendoza doğumlu Juan Gimenez 1943 doğumluydu. Endüstriyel tasarım uzmanı olarak yetişen Gimenez daha sonra Barcelona'da Güzel Sanatlar eğitimi aldı. Zona 84 ve Comix International gibi yerel dergilere katkıda bulundu. 

1979'da Fransa'daki ilk Leo Roa hikayesini yayınladı ve bu çok önemli sahneye damgasını vurdu. 1980 yılında Heavy Metal (1981) filminin “Harry Canyon” bölümünde yaratıcı tasarımcı olarak çalıştı. Yıllarca çalışmalarını Metal Hurlant, Warren Publishing'in 1984 İspanyolca baskısı ve İtalyan L’Eternauta gibi komik dergilerde ve antolojilerde sergilemeye devam etti.


Gimenez, Heavy Metal dergisindeki ilk çıkışını 1981 Nisan'ında Ricardo Barreiro'nun yazdığı siyah-beyaz "Good-Bye, Soldier!"la yaptı. Ağustos 1983'ten başlayarak “Zamanın Meselesi” dizisinin bölümlerini yayınladı. Gimenez'in unutulmaz öyküleri arasında “Uyuyan Prenses” (Ağustos 1985), “Çok Gizli” (Eylül 1985), “Timescooter” (Ekim 1985) , “Primabell” (Güz 1986), “Çöp” (Carlos Trillo ile, Spting 1987), “Çıplak Şube” (Felipe Hernandez Cava ile, Yaz 1988), “Leo Roa” (Mart 1989), “Dördüncü Çeyrek” (Ocak 1990) ve “Apocalypse: Eyes of Doom” (Temmuz 1993, daha sonra ciltli bir baskıda toplandı). Temmuz 1997'den itibaren Heavy Metal, Gimenez’in “Oyununuzu Seçin” serisini yayınladı.

Gimenez, 1992 yılında yazar ve film yönetmeni Alejandro Jodorowsky ile tanıştı. İkisi şimdiye kadar ki en müthiş bilim kurgu destanlarından biri olan Metabaronlar üzerinde işbirliği yaptılar. Temmuz 1995'te Heavy Metal, “Meta-Baronların Efsanesi: Büyük Othon” bölümünü yayınladı. Metabaronlar, diğer Jodoverse hikayeleriyle birlikte Humanoids tarafından çeşitli formatlarda yayınlandı.

Gimenez, Heavy Metal dergisiyle çok sevildi. Etkileyici çizgisi, nefes kesici fikirlerle dolu hayal gücüyle özellikle bilim kurgu çizgi romanına büyük katkılar yaptı. 

77 yaşındaki usta çizerin geçtiğimiz günlerde Barcelona'dan Arjantin'de yaşadığı Mendoza'ya döndükten sonra virüs belirtileri nedeniyle 22 Mart'ta hastaneye kaldırıldığı ancak kurtarılamadığı öğrenildi. 

Marvel, DC Comics gibi birçok yayın için çizgi romanlar çizen dünyanın dört bir yanından çizerler Juan Gimenez'e sosyal medyada yayınladıkları mesajlarla veda etti. 


Green Arrow'un yazarlarından Jackson Lanzing usta çizere şu sözlerle veda etti: "Covid-19 bugün bizden büyük bir ustayı aldı. Fakat Juan Gimenez ardından bir jenerasyonu etkileyen hayallerini bıraktı!.."  Çizgi romanın bu büyük ustası artık geride bıraktığı müthiş çizgisi ve çizgi romanlarıyla yaşayacak... 

Ülkemiz çizgi romancılığın en önemli ustalarından Ergün Gündüz de Facebook sayfasında Juan Gimenez ustanın ardından şu yorumu yazdı: 

"Bu alanda en sevdiklerimdendir kendisi.Mükemmel renkleme ustası .40 yaşından sonra Banka çalışanıyken başladığı resimli roman sanatında çok çok değerli eserler bıraktı bizlere bizden sonralarına da.."

HABER-ARAŞTIRMA: CİHAN DEMİRCİ (MİZAHHABER)