25 Şubat 2020 Salı

KARİKATÜRCÜ ORHAN BÜYÜKDOĞAN'A BAŞARILI BİR SAĞLIK OPERASYONU!

MİZAHHABER - Karikatürümüzün çınarlarından, yılların usta çizeri Orhan Büyükdoğan yaşamını sürdürdüğü Bodrum'da geçtiğimiz günlerde bir sağlık operasyonu geçirdi ve yüzde 99'u tıkalı olan damarlarına stent takıldı. 

Kızkardeşi Ayşen Büyükdoğan Facebook sayfasında bu operasyonu şu satırlarla duyurdu:  "Ağabeyimin %99 tıkalı damarına çok başarılı bir anjiyoyla stent takıldı. Yeniden dünyaya geldi"

MİZAHHABER olarak sevgili Orhan Büyükdoğan ağabeyimize çok geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, sağlık dolu günler diliyoruz. 


ORHAN BÜYÜKDOĞAN KİMDİR?

Orhan Büyükdoğan, 1935 doğumlu Türk Karikatürist, Çizgi Film Yönetmeni,

Türkiye’nin ilk çizgi filmcilerinden olan Orhan Büyükdoğan, 1960’da Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim bölümünden mezun olmuştur. O dönemdeki birçok karikatür sanatçısı gibi reklam ajanslarına çizgi filmler üretmiştir. Eti Bisküvilerinin ‘’Bir bilmecem var çocuklar’’ sloganlı reklamları ve 1975 yılında hazırladığı ‘’Yöneticimiz uyuyor mu?’’ izocam reklamları Büyükdoğan'ın hazırladığı yüzlerce reklam filminden en bilinenleri. Türkiye'nin ilk çizgi film bölümü olan Anadolu Üniversitesi çizgi film bölümünün kurucularındandır. 

Çocuk Vakfı tarafından 11 Şubat 1992 AKM çizgi film dalında ödül aldı. Çizgi film, karikatür, illüstrasyon, resim çalışmaları yapmıştır. Bir dönem Orhan Büyükdoğan Cartoon Studio isimli Animasyon stüdyosu kuran Büyükdoğan, Trt’ye ve Kültür Bakanlığına projeler hazırlamıştır. Bu filmlerden bazıları Dede Korkut, Bamsı Beyrek ve çevre korunmasıyla ilgili eğitim filmlerinden oluşan 13 bölümlük bir çizgi dizi bütünüdür. Ahşap adamlar, cam adamlar ve kağıt adamlar sanatçının ünlü karikatür serileridir. Çok özel bir teknikle ürettiği Quant-Art tabloları sanatçının özgün çalışmalarındandır. Quantum, klasik müzik ve tasavvuf ilgilendiği konular arasındadır.