6 Nisan 2009 Pazartesi

HIZIR TÜZEL'İ
KAYBETTİK!
Radikal gazetesinde yıllarca mizah dolu röportajlara imzasını atan, mizah zekası yüksek bir gazeteciydi Hızır Tüzel... Basın dünyasının çilekeş ve emekçi kalemlerinden biri olarak, tam kendisine yeni bir hayat kurmaya çabaladığı anda ve henüz 53 yaşında onu yitirdik...

Radikal gazetesinden zaman zaman kısa ayrılıklar yaşasa da, Hızır Tüzel 10 yıldan fazla bir süre bu gazetede birbirinden renkli röportajları ile tanındı. Medya dünyasının sayıları giderek azalan güzel insanlarından biriydi sevgili Hızır. Son 5-6 yıldır tadı hepten kaçan Radikal'de geçmişten kalabilen ender isimlerden biri olan Tüzel'in kısa hayatı hep mücadelelerle geçti. Hızır Tüzel, 5 Nisan Pazar akşamı, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki evinde eşi tarafından ölü olarak bulundu. Tüzel’in kalp krizi sonucu yaşamını yitirmiş olabileceği belirtiliyor. Tüzel'in cenazesi 7 Nisan Salı günü Altunizade İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından defnedilecek.

Hızır Tüzel'in eşi Tansel Tüzel; "Bize yeni bir hayat kurmak için Ayvalık'ta ev almıştı. Onun dekorasyonu ve inşaat işleriyle uğraşıyordu. Dün akşam kendisinden ses seda çıkmayınca polisle kapıyı kırarak eve girdik. Herhalde kalp krizi... Şu an cenazesi Bursa'da" dedi.

1956 yılında İstanbul’da doğan Hızır Tüzel, Radikal'den önce Nokta, Onyedi, Kadınca ve Aktüel gibi dergilerde çalıştı. Hızır Tüzel, ayrıca reklam ve televizyon yazarlığı da yaptı. Tüzel’in röportajları “Dalga Gibi Geçiyorum” isimli kitapta toplanmıştı.

MİZAHHABER editörü Cihan Demirci, "Röportaj arkadaşım" dediği dostu Hızır Tüzel için şunları yazdı:

"Sevgili röportaj arkadaşım Hızır'ın ölüm haberini az önce internette dolaşırken tesadüf eseri öğrendim. Çok ama çok üzüldüm. İnternet artık daha çok bu işe yarar oldu. Sevgili Hızır, bizim gibi hakim medyanın pek de görmekten hoşlanmadığı türdeki yazar-çizerleri arayıp-bulan, onları gören, onlara değer veren, onlarla röportaj yapan ender gazetecilerden biriydi. Üstelik bu röportajları gazeteye kabul ettirmesi de kolay değildi çoğu zaman. Hem keyifli bir dostu, hem de bizim gibi kalemlere sahip çıkan mizah duygusu yüksek bir gazeteciyi hem de çok erken kaybettik. Benimle hayatımda en çok röportajı o yaptı. İlk kez 1999 yılında, medyada kimselerin pek de umursamadığı 'Sazan Mevsimi' adlı şiir kitabımı fark etmiş ve beni röportaj için aramıştı. Bu röportajın gazete kupürü, kitaplık odamdaki panoda öylece durur 10 yıldır. 1999'da Kadıköy'ün mekanlarında başlayan bu röportaj buluşmaları 5-6 kez daha sürdü. Kadıköy'de bunun dışında da pek çok kez biraraya geldik. Sıkı içerdi. İçkiyle epeyce sorunları da olmuştu. Ama bilebildiğim kadar son dönemde bu anlamda kendini epeyce toparlamış, çoğu zamanını evde film izlemeye vermişti. Sıkı bir film izleyicisiydi. Biraraya geldiğimizde gerçekleşen muhabbetlerden bende kalan; mücadele dolu, zorlu, naif bir yaşam öyküsüydü... Bu anlamda biraz da kendime benzetirdim Hızır'ı... Onun içinde, artık çoğu rahmetli olmuş o eski gazetecilere özgü bir 'ışık' vardı. Hayatın yaşatttığı tüm vartalara inat, yüksek mizah duygusunun ona verdiği güçle, sanki dalga geçer gibi dururdu hep. Radikal-2'ye yazdığım dönemlerde, Radikal içindeki en büyük destekçim gene oydu. Sevgili Hızır'ı da henüz 53 yaşında, İstanbul'dan tamamen tam da kaçmaya çalıştığı bir anda yitirdik. İstanbul böyle bela bir şehir. Hızır'ın bu şehirden kendini kurtarmayı başaramaması, aynı yolun yolcusu olan benim gibilerin de, zaten pek kalmayan moralini hepten çökertiyor. Sevgili röportajcım, gizli mizahçı dostum Hızır Tüzel'i sevgiyle anıyorum... Ruhu şad olsun..."

Biz de MİZAHHABER olarak Hızır Tüzel'i sevgiyle anıyor, sevgili eşi Tansel Tüzel'e ve dostlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz...