Sevgili YENER ÇAKMAK (1950- 7 Şubat 2017) dostu, hayatını çizgi romana, karikatüre, bunların tarihine naifçe adamış bir ömrü, kötülük yüzyılına fazla dayanamayacak güzellikte tertemiz çocuksu bir yüreği 7 Şubat 2017 tarihinde, 67 yaşında yitirmiştik.
36 yıllık dostumdu. Kızıltoprak kökenliydi, Kadıköy'ün önemli renklerindendi. Birlikte de çalıştık. Güneş gazetesinde... En yakın arkadaşı olan İbrahim Tapa ile iyi bir ikiliyken tanımıştım onu. Kadıköy'de sıkça karşılaşır, yol üstünde başlardık hemen sohbete. Karikatürcüler Derneği'nin çatısı altında uzun yıllar birlikte pek çok etkinliğe katıldık.
Ortak bir noktamızda Fenerbahçe tutkumuzdu... O da Sarı-Lacivert bir yürekti aynı zamanda... Fenerbahçe bayrağına sarılı bir tabutla uğurladık onu 7 yıl önce Kızıltoprak'tan... Onu henüz 1. ölüm yıldönümünde unutmuştuk aslında, ama o bunları asla dert etmezdi, kendi kurduğu özel dünyanın içinde yaşayanlardandı çünkü, bu cehennem başka türlü çekilir mi ki?..
Yaptığı işi hesapsız-kitapsız sevenlerdendi Yener Çakmak... O, çizgi roman tarihimizdi bizim... Tüm çizgi romanlara tutkundu. Hayatı Kadıköy'deki sahaflarda geçerdi. Necmi Yalçın arkadaşımızın ardından yanda çizdiği gibi Red Kit gibi atına atlayıp gidiverdi günün birinde uzaklara...
Müthiş bir arşivciydi. Karikatür, çizgi roman ve sinema tarihimizin belleğiydi. Ta 80'li yıllarda oturdu, karikatürcülerimizin yaşam öykülerini toparlamaya başladı, bir karikatür antolojisi yapmaktı tüm çabası, benden de özgeçmişimi ve karikatür örneklerimi almıştı ta 80'li yıllarda. 90'larda bu bilgileri güncelledi. Evine gittiğimde ne denli büyük bir dosya oluşturduğuna tanık oldum çok uğraştı ama ne yazık ki bu çabası bir antolojiye dönüşmedi ve yayınlanamadı. Bedri Koraman ağabeyin bir albümünün hazırlanması da onun çabasıyla olmuştur.
Annesiyle yaşadı uzun yıllar, sonra bir gün o da annesini yitirdi. Kızıltoprak Camiinden yolcu ettik annesini çizer dostlarla... Anne acısı derindir... Yener Çakmak gibi naif bir yürek tek başına sürdürdüğü hayatta çizgi romanlara, karikatürleri, fantastik sinema tarihine, basın emekçiliğine tutunmuştu sadece.. Bu ülkede 70'lerin başlarında moda olan gazete fotoromancılığının kilometre taşlarındandı. Yönetmenlikte yaptı. Tam bir basın emekçisiydi. Ondan çok fazla fotoğraf anısı kaldı benim arşivimde... Aşağıda bazılarını paylaşıyorum... Sevgili Tevfik Yener Çakmak'ın çizgi dolu ruhuna ve anısına yürekten özlem ve sevgiyle...
Cihan Demirci-MİZAHHABER
YENER ÇAKMAK'LI ANILAR...