21 Aralık 2023 Perşembe

CİHAN DEMİRCİ YAZDI: "KABARE YAZARI YOK" DİYEN METİN AKPINAR DEVEKUŞU'NUN KABARE YAZARI KANDEMİR KONDUK'UN ADINI ANMADI!..


Geçtiğimiz Pazar günü, Halk TV'de, Ataşehir'de gerçekleşen "Görkemli Hatıralar" programına Metin Akpınar konuk oldu. Metin Akpınar'ın konuşmasında hem ülkemizde "Kabare yazarı yok" demesi, hem de Devekuşu Kabare Tiyatrosunun Haldun Taner döneminden sonraki Kabare-oyun yazarı Kandemir Konduk gibi bir ustanın adını anmaması canımı sıkınca, Facebook sayfamda şu yazıyı paylaşmıştım: 

"Sevdiğim bir oyuncudur Metin Akpınar... 2020 yılında Antalya Muratpaşa'da onunla karşılıklı bir araya gelip bir "Metin Akpınar Söyleşisi"ne imza atacaktık ama virüs dönemine denk geldi ve ne yazık ki bu proje gerçekleşemedi, gerçekleşseydi ona soracağım çok şey vardı. Metin Akpınar kilolarından ötürü artık pek seyahatte edemiyor. Bugün Halk TV'de bir türlü sevemediğim o malum programcıya konuk olmuş, ona rağmen ben gene de izlemeye çalışıyorum.

Konuşmasının başında "Kabare yazarı olmamasından" dert yandı Metin ağabey, bunu yapmayacaktı, çünkü hiçte öyle değildir, bizim de zamanında kabare tadında müzikli oyun yazmış, tek kişilik oyun yazmış, skeç, parodi yazmış ama 45 yılı bulan bir yazarlık sürecinde tiyatro camiasından epeyce kazık yemiş, durulmamış sözler yüzünden hayal kırıklığına ve hüsrana uğramış biri olarak aynı soruyu, "Yazdığımız oyunu sözünde durup oynayacak ve onun hakkını verecek tiyatro ya da tiyatrocu var mı?" diye sormamız gerekiyor!!! İnanın tiyatrocuların küstürdüğü o kadar çok oyun yazarı olmuştur ki, bu yüzden bir kısmı camiadan uzaklaşmış, bir kısmı da yaşamını sürdürebilmek için dizi yazarı olmuştur hatta!..

Yıllar önce, bu ikiliden daha yakın olduğum ve daha samimi bulduğum Zeki Alasya abiyle çok keyifli bir söyleşi yapmıştım Saraçhane'de artık olmayan Karikatür ve Mizah Müzesinde. Elbette orada da Devekuşu Kabare'nin 25 yıllık serüvenini bütün ayrıntılarıyla konuşmuştuk. Müthiş bilgiler vermişti Zeki abi... Zeki ağabey, daha farklıdır, örneğin çok sevdiğim, büyük usta Haldun Taner elbette Devekuşu Kabare'nin kurucu yazarıdır, müthiş bir kalemdir, ufkumu açan mizah ustalarındandır ama Devekuşu ile yollarını ayırdığı süreçte, başka bir yazar vardır artık Devekuşu oyunlarını yazan...

80'li yıllarda benim de yanında çalıştığım süreçte Devekuşu Kabare'nin kapalı gişe oynayan kabare oyunlarını sevgili Kandemir Konduk ağabey yazmıştır, bu hafta içinde İzmir'deki 7. Mizah Festivalinde birlikteydik. Haldun Taner'in ardından Devekuşu'nun oyun yazarı o'dur. Nedense onun adından bahsedilmez, sanırım yaşadığı için olmalı, zira bizde genellikle kaybettikten sonra isimler anılır, bir Sosyolog gibi hep derim: "Biz yaşamdan çok ölüme ayarlı bir toplumuz, yaşamdan çok ölümü severiz, o yüzden değerlerimiz yaşarken hak ettikleri değeri bulmaz, hatta bazı değerler öldükten sonra da o değeri bulmaz!."

Kandemir Konduk mütevazı, samimi, emekçi bir ustadır, Devekuşu anılırken onun adının geçmemesi beni rahatsız eder, üzer, üstelik o sürecin şahitlerinden de biriyim!.. Bunu da eklemek istedim..." (Cihan Demirci)


PAZAR GÜNÜ METİN AKPINAR'IN KONUK OLDUĞU HALK TV'DE SÖYLEDİĞİ "KABARE YAZARI YOK" CÜMLESİNİ KANDEMİR KONDUK USTANIN ADINDAN BAHSETMEMESİNİ ELEŞTİRDİĞİM YAZI EPEYCE İLGİ GÖRDÜ, PAYLAŞILDI  YORUM YAPANLAR OLDU VE PAYLAŞILDI... 

YAZDIĞIM BU YAZIYI YAZAR ARKADAŞIMIZ SEVGİLİ ERDEM BELİĞ ZAMAN DA SAYFASINDA PAYLAŞMIŞTI. 

BAKIN ONUN PAYLAŞIMINA MİZAH VE OYUN YAZARI HAKAN KÖKSAL ARKADAŞIMIZ DA BİR NOT İLETTİ.. 

NEDEN "KABARE YAZARI YOK" BUNU ANLAMAK İÇİN HAKAN'IN YAZDIKLARINI DA OKUMAKTA YARAR VAR... 

BAKIN BU YAZIYI OKUMANIZ İÇİN SOL TARAFTA PAYLAŞIYORUM...



KANDEMİR KONDUK'UN YAŞANANLAR SONRASINDA İNSTAGRAM HESABINDAKİ YAZISI...


Sonrasında sevgili Kandemir Konduk ağabeyi telefonla aradım ve bu baktım ki bu programı izlememiş, ben de Metin Akpınar'ın konuşmasına dair ona bilgi verdim. Kandemir ağabey de yaşanan bu duruma üzüldü elbet. Devekuşu Kabare'ye yıllarca kapalı gişe oynamış, büyük ilgi görmüş, ses getirmiş, hala konuşulan kabare oyunları yazmış bir mizah ustası olarak Metin Akpınar'ın adını bile anmayıp, üstüne üstlük bir de ülkede kabare yazarının olmadığından, kabare yazarı yokluğundan bahsetmesi hiç hoş olmadı. Kandemir Konduk dün gece İnstagram hesabında aşağıda okuyacağınız ince yazıyı yazmış ve bu konuya noktayı koymuş... Okuyalım...

"Metin Akpınar'ı severim. Sevdiğim için de çok üzüldüm. Çünkü; unutkanlık hastalığına yakalanmış!.. Geçenlerde çıktığı bir televizyon programında biraz Haldun Taner üstadımızdan söz ettikten sonra 'Türkiye'de kabare yazarı yok' demiş. Allah vermesin, unutkanlık ne kötü, kardeş!.. Benim Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda oynanan oyunlarımda kendisinin çeşitli rollere girdiğini, unutuvermiş!.. Belki de, sahnede yaptığı sayısız esprileri benim yazdığımı değil de, kendisinin bulup söylediğini zannetmiş!.. Geceler, İnsanlığın Lüzumu Yok, Şuna Buna Dokunduk, Beyoğlu-Beyoğlu ve Yasaklar isimli oyunların yazarının Kandemir Konduk olduğunu belki birisi kendisine anımsatır diyerek, Sevgili Metin Akpınar'a sağlıklar diliyorum..." (KANDEMİR KONDUK)