17 Ekim 2023 Salı

İNGİLİZ GAZETESİ THE GUARDİAN, 42 YILLIK ÇİZERİNİ NETANYAHU KARİKATÜRÜ NEDENİYLE İŞTEN ATTI!!!



MİZAHHABER - Siyasi karikatür, siyasi mizah sadece ülkemizde değil, en uygar geçinen Batı ülkelerinde bile artık ağır baskı ve sansür altında!.. Dünya bu anlamda en kötü dönemini yaşıyor!.. Bakın yaşanan örnek bu kez Birleşik Krallık'tan!!

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden "The Guardian" gazetesinde, 1981 yılından beri tam 42 yıldır görev yapan karikatürist Steve Bell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karikatürü nedeniyle işten çıkarıldı. Bell karikatürde, Netanyahu’yu kendi karnı üzerine Gazze Şeridi’nin ana hatlarını neşterle kesmek üzereyken resmediyor. Netanyahu karikatürde: “Gazze sakinleri… Hemen şimdi defolun” diyor.

The Guardian gazetesi Bell’in çizimini ‘antisemitik (Yahudi düşmanı)’ buldu. Steve Bell’in aktardığına göre; karikatürün yayınlanmayacağı gazete tarafından kendisine telefonla bildirildi. Gazete tarafından gerekçe olarak da karikatürün 17. yüzyılda yaşamış İngiliz şair William Shakespeare’in ‘Venedik Taciri’ adlı oyununda yer alan ‘tefeci Yahudi’ Shylock karakterinin ‘yarım kilo et’ repliğini anımsatmasını gösterdi.

Shylock, açgözlü doğası nedeniyle İngiliz edebiyatındaki en kötü şöhretli Yahudi tiplemelerinden biri olarak kabul ediliyor. Oyunda Shylock, geri ödenmeyen bir borç için birinin etinden yarım kilo istiyor. 
Bell, kendisine gelen telefonda gerekçenin “Yahudi adam, et parçası, antisemitik mecaz” olarak açıklandığını söyledi. Çizer Steve Bell, gazetenin gerekçesine anlam veremediğini belirtti. Bell, çiziminde David Levine’in 60’lı yılların ABD başkanı Lyndon B. Johnson’ı Vietnam savaşı üzerinden eleştirdiği karikatürden esinlendiğini söyledi.

Bell, daha önce de The Guardian tarafından çeşitli sansürlere maruz kalmıştı. 2018 yılında da Bell’in karikatürü, Yahudi karşıtlığı gerekçe gösterilerek sansürlenmişti. Karikatürde, İngiltere Başbakanı Theresa May ile İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu, ortalarındaki şöminede Filistinli hemşire Rezzan en-Neccar yanarken resmedilmişti.

Guardian gazetesi yaptığı bir açıklamayla Steve Bell’in sözleşmesinin yenilenmeyeceği söyledi. 
Yani 42 yıllık çizerini Netanyahu gibi biri uğruna kapının önüne koydu!.. Böylece bir kez daha görüldü ki, uygar Batı dediğimiz ülkelerde bile karikatürcülere artık eleştiri hakkı, eleştiri özgürlüğü kalmadı, siyasi karikatüre, siyasi mizaha ağır baskı uzun yıllardır sadece bizim ülkemizde ya da düşünce ve eleştiri özgürlüğü kalmamış geri ülkelerde değil artık Birleşik Krallığa kadar uzanmış vaziyette!.. Kısacası; her anlamda geri giden bir Dünya 21. yüzyıldan çok Ortaçağ karanlığını yaşıyor!!!!!