3 Mart 2009 Salı

GÜNGÖR
KABAKÇIOĞLU’NUN
SANATTA 60. YILI
SERGİSİ
ESKİŞEHİR’DE...

Güngör Kabakçıoğlu... Aslında mimar, ressam, yazar ama en çok da karikatürcü oldu hep… Portre ustası, desen ustası, farklı bir karikatürcü olarak Türk karikatürüne o güzelim imzasını çaktı... 76 yaşındaki usta, 60. sanat yılı sergisini 11 Mart'ta Eskişehir'deki Eğitim Karikatürleri Müzesinde açıyor... MİZAHHABER olarak, sevgili dostumuz, ağabeyimiz Güngör KABAKÇIOĞLU'na 60 yıldır kattığı güzellikler için çok teşekkür ediyoruz. İYİ Kİ VARSIN SEVGİLİ GÜNGÖR AĞABEY...


Bize yollanan haberleri, hemen kopyalayıp olduğu gibi aynen sayfamıza koymak hoşumuza gitmiyor... Biliyoruz internet ortamında çoğunluk böyle yapıyor ama bizler için özel bir isim olan sevgili Güngör Kabakçıoğlu ağabeyimizin 60. yıl sergisi haberini de yukardaki yorumumuzla vermek istedik.

GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU, bizler için özel bir dost, özel bir ağabey oldu hep... Usta işi deseni, güzelim portreleri, özellikle de o "ağabey" sıcaklığındaki sevecen ve içten tavrıyla kuşağının hakkını verenlerden biri oldu her daim... İstanbul Saraçhane'deki Karikatür ve Mizah Müzesinde yıllardır gerçekleştirdiğimiz söyleşilerin-etkinliklerin hep baş konuklarından biriydi. Hastalıkları dışındaki zamanlarda hiç aksatmadı düzenlenen etkinlikleri. İşine saygısı olan, disiplinli çalışan, sözünde duran, çocukça da saf bir heyecan taşıyan renkli bir portre çizdi... Güngör usta; 60 yıldan beri sanatla uğraşıyor, ilk günkü heyecan ile çizmeye, boyamaya devam ediyor… “Kendimi bildim bileli çizerim” diyor.

1933 doğumlu Antalya, Serik doğumlu Kabakçıoğlu usta... Emekli olduktan sonra yılın yarısını İstanbul’da yarısını Bodrum’da geçiriyor epeyce bir süredir. Yaşadığı bu yerleri de çiziyor durmaksızın. Muhteşem İstanbul ve Bodrum desenleri çıkıyor ortaya; suluboya, yağlı boya, guvaş, akrilik… Kağıt üzerine, tuval üzerine, tahtaya, taşa her türlü malzeme ile her türlü teknikle bitip tükenmek bilmez bir enerji ve yaratıcılıkla çizmiş, çizmeye devam ediyor. Resim ve karikatür çalışmalarına 1949’da Karşıyaka Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarında başlamış. Çocuk yaşında karikatürleri İzmir’de Anadolu Gazetesi’nde yayımlanmış.

MİZAHHABER'e gelen haber bülteni şöyle devam ediyor: " O, hiç amatörlük dönemi yaşamamış gibi, başladıktan iki yıl sonra (1951) İzmir Karşıyaka Halkevi’nde ilk sergisini açmış. Henüz ilk çizgilerinin heyecanını yaşamayı sürdürürken tam ona uygun bir derginin varlığından haberi olmuş; Doğan Kardeş dergisi. Doğan Kardeş; o günlerin en popüler dergisidir. Güngör Kabakçıoğlu Doğan Kardeş’te karikatürler, illustrasyonlar çizmeye başlar. Yaşına göre inanılmaz başarılıdır. Bu dergiye çizdiklerini 1953 yılında toplu olarak sergiler. (Aynı sergi 50 yıl sonra 2003 yılında tekrarlanacak yine büyük ilgi görecektir.)

Güngör Kabakçıoğlu; Güzel Sanatlar Akademisi çıkışlıdır ve “1950 Kuşağı” karikatürcülerdendir. Özgürlükçü ve aydın düşüncelidir. Tercüman gazetesinde, Yeni Yüzyıl gazetesinde, Güneş gazetesinde karikatürler çizmiştir. Varlık Çocuk Yayınları’nın ve Dost Yayınları’nın kitaplarını resimlemiştir. Atilla İlhan’ın Ben Sana Mecburum, Sisler Bulvarı, Sokaktaki Adam, Orhan Kemal’in Grev ve Kardeş Payı kitaplarının kapak resimlerini yapmıştır.

Hasajans Reklamcılık’ta sanat yönetmeni olarak yaratıcı işlere imza atmıştır. Çizdiği binlerce portrelerden bir seçki yaparak onları kitaplaştırmıştır. O; karikatürün eğlendirici olanaklarını da, haber verici, uyarıcı, bilinçlendirici olanaklarını da hep kullanmıştır. Onun, her alanda, her konuda çizdiği karikatürlerinde sadece çizgisinin farklılığı değil, olayları ifade biçimi ve analiz farklılığı da dikkat çekicidir. Bant karikatürleri, resimli öyküleri, illüstrasyonları, duvar süslemeleri, afişleri onun çeşitliliğini göstermesi bakımından önemli çalışmalarıdır. O, karma ve kişisel sergiler açmış, kitaplar yayımlamış, bir çok kalıcı eser bırakmıştır. O, yazısız karikatür de yapmış, karikatürde yazı da kullanmıştır; ama onun yazıları birer şiir ya da şiirden koparılmış veciz parçalardır.

Muhittin Köroğlu ve Cihan Demirci, Güngör Kabakçıoğlu ile İstanbul'daki müzede... (1 Nisan 2007)


Güngör Kabakçıoğlu 60 yıllık birikiminin özetini Eskişehirlilere sunuyor. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi SÜRMELİ’den gelen davetle 11 Mart’ta üniversitenin Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde Kabakçıoğlu’nun Sanatta 60. yılı kutlanacak. Kutlama ile birlikte Güngör Kabakçıoğlu Karikatür Sergisi de açılacak. 10 Nisan’a kadar açık kalacak sergi Eskişehirliler için sanat ziyafeti niteliğinde.

Nice yıllara sevgili Güngör KABAKÇIOĞLU ağabey, çizginle ve sanatçı duruşunla bize kattığın güzellikler için bir kez daha teşekkürler...

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER


SANATTA 60. YIL, GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU SERGİSİ
Açılış: 11 Mart 2009 Saat: 17.30
Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi
Akcami Mh. Malhatun Sk. No: 6
Odunpazarı ESKİŞEHİR
Sergi Süresi: 11 Mart 2009 – 10 Nisan 2009
Tel: 0 (222) 230 02 01, 0 (222) 33 505 80 / 1693