26 Eylül 2014 Cuma

MURAT SAYIN ÇİZİYOR...


MURAT SAYIN (25 Eylül 2014-Facebook sayfası)

25 Eylül 2014 Perşembe

22 Eylül 2014 Pazartesi

ZAFER TEMOÇİN BU KEZ "ÇİZEMİYOR"...

Sevgili Zafer Temoçin arkadaşımızın MİZAHHABER'de onca yıldır pek çok karikatürünü paylaştık bugüne dek sizlerle. Bu karikatürler onun Cumhuriyet gazetesinde "İğneli Fırça" başlığı altında çizdiği karikatürlerdi. Bu kez paylaştığımız karikatür ise Cumhuriyet'ten değil, Zafer'in facebook sayfasından alındı. Çünkü bu karikatür Zafer'in Cumhuriyet'te yaşadığı finalin karikatürü. Kendisinden öğrendiğimize göre sürekli yeniden yapılanan Cumhuriyet gazetesi onu ve bir kaç çizeri işten çıkarmış. Bu satırların yazarı da uzun yıllar içersinde Cumhuriyet'ten yana epeyce hüsrana uğramıştır işin gerçeği. Çoğu karşılıksız olarak yazıp çizmiştir yıllar boyu ama son olarak 3 yıl kadar önce Zafer Temoçin arkadaşımızın yönetiminde hazırlanan "Cumertesi" mizah sayfasının hazırlayanlara bir haber bile vermeden kaldırılmasıyla tek taraflı bir ilişkiden ibaret olan Cumhuriyet gazetesi serüveni noktalanmıştır. Yeniden yapılanması asla bitmeyen ama hep eski tas eski hamam olan Cumhuriyet öğrendiğimize göre "çizgi bant" sayfasını kaldırma hazırlıkları yapıyor. Bu sayfada çizgi bant çizen; Hakan Çelik ve Nuray Çiftçi Suntekin arkadaşlarımızın da çizgi bantları kaldırılmış. Ama zannedilmesin ki Cumhuriyet geçmişte çok iyi yönetiliyordu da, şimdi yeni haliyle bunları yapıyor. Hayır, burada size onlarca şey yazabilirim eski Cumhuriyetin yaptığı yanlışlar olarak ve bu yanlışlar İlhan Selçuk ustanın döneminde de, onun yayın yönetmeni yaptığı İbrahim Yıldız zamanında da yaşanmıştır. Kısacası bu vaziyetler pek "Yeni" değil, geçmiş dönemde de çalışanlara pek çok haksızlık ve pek çok yanlış yapıldı. Uzun yıllardır ne yazık ki hep kötü yönetilmiş ve her defasında bunun faturasını okura ve çalışanlara çıkarmış olan bu gazete şimdi yeniden yapılanırken gene çizerleri işten çıkartarak yola koyuluyor. Cumhuriyetin 50 binin altında gösterilmeyen tirajının da doğru bir tiraj olmadığını aslında çok daha az sattığını biliyor ve üzülerek bizzat gözlemliyoruz. Mizah ve karikatür böyle anlarda ilk dışlananlardan olur genellikle. Uzun yıllar en fazla karikatürcüye kapılarını açmış, çizgi bant sayfası pek çok okur tarafından ilk okunan sayfa olan Cumhuriyet belli ki bu anlamda da diğer gazeteler gibi olma yolunda ilerliyor. Karikatürün azaldıkça azaldığı, çizgi bantların yok olduğu bir gazete dünyası her geçen gün daha tatsız, daha yavan, görünen o ki karikatür ve mizah giderek sadece "Sosyal Medya"nın olanakları içinde sürebilecek bu akla ziyan ülkede...  

Cihan Demirci- MİZAHHABER


SEFER SELVİ ÇİZİYOR...

SEFER SELVİ (21 Eylül 22014-Evrensel)

HEYBELİADA'DA BİR KÜTÜPHANE ŞENLİĞİ VE 150 YAŞINDA UNUTULAN MİZAH USTASI HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR...

27 Eylül Cumartesi günü Heybeliada'da Kütüphane Şenliği düzenlemişler, pek güzel, programa baktım onlarca atölye ve bir tane de söyleşi var... Acaba dedim, acaba anımsamış olabilirler mi?.. Aradım, taradım acaba bu yıl 150 yaşında olmasına rağmen, şu garipten başka pek kimsenin anımsamadığı, Cumhuriyet dönemi mizah edebiyatımızın kurucusu, öncüsü ve üstelik Heybeliada'da yatan mizah yazarı HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ustamız anılıyor mu acaba diye bulamadım. Geçenlerde yapılan Datça'daki Öykü Şenliğine de önermiştim ama dikkate alınmamıştı. Ne yazık ki "Mizah Yazarı" olmanın tecellisidir bu, aslında çok ciddi bir iş olmasına rağmen, mizah yazarı bu ülkede yeterince ciddiye alınmaz, gülünür geçilir... 

Büyük ustamız Aziz Nesin'in ciddi antoloji çalışması; "Cumhuriyet Dönemi Türk Mizahı" adlı kitabı Hüseyin Rahmi Gürpınar usta ile başlar... Kısacası, Cumhuriyet dönemi mizah edebiyatımızın başlangıcıdır o.

Mizah edebiyatımızın iki büyük ustasından; Aziz Nesin Heybeliada'da doğmuş, Hüseyin Rahmi Gürpınar ise Heybeliada'da yaşamış ve orda ölmüştür. Aziz Nesin usta 2015 yılında yani şunun şurasında 3 ay sonra 100 yaşında olacak. Hüseyin Rahmi ise 2014'te 150. yaşında, lakin Heybeliada'daki kütüphane şenliğinde "mizah"tan başka her türlü atölye görebilirsiniz!.. 

Ömrünün son 31 yılını geçirdiği Heybeliada'da da 2014 yılı 150. yaşı olmasına rağmen ne yazık ki öylece sahipsizce yatan, yaşadığı köşk adını taşıyan bir müze olmasına rağmen 150. yaşında görebildiğim kadar Heybeliada'da da bile anımsanmayan Hüseyin Rahmi Gürpınar "mizahçı"nın hazin kaderini bana bir kez daha göstermiş oldu... 


Cihan Demirci- MİZAHHABER

17 Eylül 2014 Çarşamba

15 Eylül 2014 Pazartesi

CİHAN DEMİRCİ ÇİZİYOR...

CİHAN DEMİRCİ (Facebook sayfası-15 Eylül 2014)

ANGEL BOLİGAN ÇİZİYOR...

ANGEL BOLİGAN (Facebook sayfası)

BÜLENT KARAKÖSE'NİN ÇİZGİSİYLE: "ORHAN KEMAL 100 YAŞINDA"


ORHAN KEMAL (Doğum tarihi:15 Eylül 1914)

GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ, MİZAHHABER DEĞER...

GIRGIR dergisinin unutulmaz 12 Eylül kapağı... 12 Eylül 1980 darbesi olmuş... Ülkede halkından basınına, sokaktaki insanından gazetecisine dek herkes darbeyi alkışlamış, dönemin bütün önemli gazeteleri darbeye en ufak bir toz kondurmadan, 12 Eylül darbesini bir "kurtarıcı" olarak görmüş, tüm ülke akıl tutulmasına uğramışken bir mizah dergisi çıkar ve cesaretle bu kapağı yapar. Gelişmiş Batı ülkelerinde böylesi bir olay yaşandığında yapılan mizahın yanında çok da sert bir espri filan değil ama tüm ülkenin darbeye ve Kenan Paşasına şakşakçılık yaptığı bir sırada, 21 Eylül Pazar 1980 tarihli, Gırgır dergisinin 424. sayısı, dönemin en ciddi eleştirisini yaparak mizah ve ülke tarihi içindeki unutulmaz yerini alır. Kapağa imza atılmamış ama çizgi Şevket Yalaz arkadaşımıza aittir. 

Bu unutulmaz kapak vesilesiyle efsane dergi GIRGIR'ın yaratıcısı sevgili ustamız OĞUZ ARAL'ı, 10. ölüm yıldönümünde bir kez daha nemli gözlerle, sevgiyle ve özlemle anıyorum... (Cihan Demirci)

SEFER SELVİ ÇİZİYOR...

SEFER SELVİ (15 Eylül 2014- Evrensel)

12 Eylül 2014 Cuma

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİNDEN KARİKATÜR YARIŞMASI...

Türkiye Ormancılar Derneği, bir karikatür yarışması düzenlemiştir. Yarışma şartnamesini aşağıda sunuyoruz...

KONU: "Doğa Koruma"

KOŞULLAR:

1- Yarışma tüm çizerlere açıktır.

2- Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce yayınlanmış olabilir. Ancak başka bir yarışmada ödül almamış olmalıdır.

3- Teknik serbesttir. Çizer istediği kadar karikatürle katılabilir. Ancak eserler orijinal olmalıdır. Sanatçı tarafından (ıslak imza) imzalanması koşulu ile dijital baskı ürünler kabul edilir.

4- Gönderilecek karikatürlerin boyutu en fazla 30X40cm olmalıdır.

5- Katılımcılar, eserinin arkasına adını, soyadını, adresini, e-postasını ve telefon numarasını yazmalıdır.

6- Karikatürler, 12 Aralık 2014 tarihine kadar aşağıdaki adrese gönderilmiş olmalıdır.

Türkiye Ormancılar Derneği Karikatür Yarışması

Tuna Caddesi No: 5/8 Kızılay-ANKARA


7- Yarışma sonuçları 22 Aralık 2014 tarihinde açıklanacaktır.

8- Yarışmaya gönderilen karikatürler geri gönderilmeyecektir. Dereceye giren veya girmeyen karikatürler kültürel amaçlı kullanılabilir. Katılımcılar bu şartları kabul etmiş sayılırlar.

9- Ödül töreni 26 Aralık 2014 tarihinde yapılacaktır.

10- SEÇİCİ KURUL:

Ercan Akyol – Karikatürist

Cihan Demirci - Yazar, karikatürist

Hatay Dumlupınar – Karikatürist

Kamil Masaracı – Karikatürist

Yılmaz Sakarya- Türkiye Ormancılar Derneği

ÖDÜLLER

Birincilik Ödülü: 1.500 TL

İkincilik Ödülü: 1.000 TL

Üçüncülük Ödülü: 500 TL

VAHİT AKÇA'DAN "UNUTMA, AKP 12 EYLÜL ÜRÜNÜDÜR!.."


VAHİT AKÇA / MİZAHHABER (12 Eylül 2014)

SEFER SELVİ ÇİZİYOR...

SEFER SELVİ (12 Eylül 2014-Evrensel)

HAFTANIN PENGUEN DERGİSİ KAPAĞI...


PENGUEN (11 Eylül 2014)

11 Eylül 2014 Perşembe

VAHİT AKÇA'DAN "SÜLÜN OSMAN" ÇİZGİLİ-YORUM...

VAHİT AKÇA / MİZAHHABER


TURGAY TÜYSÜZ ÇİZİYOR...


TURGAY TÜYSÜZ (10 Eylül 2014- Posta)

KAMİL MASARACI ÇİZİYOR...

KAMİL MASARACI (10 Eylül 2014-Cumhuriyet)

ERCAN AKYOL ÇİZİYOR...


ERCAN AKYOL (11 Eylül 2014-Milliyet)

HAFTANIN GIRGIR DERGİSİ KAPAĞI...


GIRGIR (10 Eylül 2014)

KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ İZMİR TEMSİLCİLİĞİ FOÇA FESTİVALİNDE...

Foça Belediyesi tarafından dokuzuncusu düzenlenen ‘‘Uluslararası Foça Kültür, Sanat ve Balıkçılık Festivali’’ bu yıl, 11–14 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği, Festivale, karikatür sergisi, workshop ve söyleşi ile katılıyor. Festivale katılacak olan; Abidin Köse, Birol Çün, Devrim Demiral, Hasan Efe, Sadık Öztürk ve İzmir Temsilcisi Mehmet Aslan da Karikatürlerle Cumhuriyetin Öyküsü isimli Karikatür sergisinin 12 Eylül günü saat 18.00'da yapılacak açılış töreninde hazır bulunacak. Bunun yanı sıra düzenlenecek workshop’ta karikatür sevenlerle birlikte olacaklar. Mehmet Murat Bozkurt’un da katılımcılarından olduğu, Hasan Efe’nin sunumu ile başlayacak olan “Karikatür Nasıl Okunur?” konulu söyleşi de aynı günün programında yer alıyor.

10 Eylül 2014 Çarşamba

9 Eylül 2014 Salı

VAHİT AKÇA'NIN ÇİZGİSİYLE "GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU 81 YAŞINDA"


9 Eylül 1933 doğumlu karikatürist- mimar, portre ustası Güngör Kabakçıoğlu ağabeyimiz aramızda olsaydı bugün 81 yaşında olacaktı. 3 yıl önce yitirdiğimiz insan sıcağı Güngör ağabeyi, Vahit Akça arkadaşımızın çizgisiyle, sevgiyle anıyoruz... MİZAHHABER

ZAFER TEMOÇİN ÇİZİYOR...

ZAFER TEMOÇİN (9 Eylül 2014-Cumhuriyet)

ÖZNUR KALENDER ÇİZİYOR...

ÖZNUR KALENDER (8 Eylül 2014-Facebook sayfası)

SEFER SELVİ ÇİZİYOR...

SEFER SELVİ (9 Eylül 2014-Evrensel)

8 Eylül 2014 Pazartesi

VAHİT AKÇA'NIN ÇİZGİSİYLE; YERDE GÖKTE FAŞİZMİN İŞ CİNAYETLERİ!..




VAHİT AKÇA / MİZAHHABER


HALİL İ. YILDIRIM ÇİZİYOR...

HALİL İ. YILDIRIM

HAFTANIN LEMAN DERGİSİ KAPAĞI...


LEMAN (9 Eylül Salı 2014)

KARİKATÜRÜMÜZÜN SOKAKLARI EN İYİ ANLATAN ÇİZERİ ZEKİ BEYNER'İ 12. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SEVGİYLE ANIYORUZ...


ZEKİ BEYNER... Bir benzersiz, bir harbi, bir müthiş yaşam öyküsü... Bir "kimsesiz" hayat... Öyle fasulyeden değil harbiden hiç kimsesiz bir ömrün içinden çıkıp da karikatürün o benzersiz sahiciliğine sarılıp sarmalanmış müthiş bir ömür serüveni... 1936'da başlayan, sokaklardan gelip karikatürle süren ve gene sokaklarda son bulan bir hazinli öykü... 
Yoksulluğumuzun en harbi çizeriydi o... 

Yapayalnızlığımızın en hakiki aynasıydı... Benim hayat rehberimdir Zeki Beyner...Bugün benzer bir kimsesizliğe doğru hızla koşturan, benzer bir yapayalnızlığı, Bu "akla ziyan" coğrafyada doğduğu günden beri fazlasıyla yaşayan biri olarak sevgili Zeki Beyner'i ve onun hiçbir şeyi kabullenmeyen, dikbaşlı, muhalif, ters, huysuz, isyankâr halini çok ama çok daha iyi anlıyorum. 



Zeki abi hayatın tüm zorluklarını yaşayarak, tek başına büyüdüğü sokaklardan geldi, bir masaya oturdu, çizdi, çizdi, çizdi... Tıpkı hayattaki en yakın çalışma arkadaşı, geçenlerde andığımız sevgili Cafer Zorlu gibi... Akbaba onların gerçek yuvası oldu, hiçbir mizah dergisinde görülmeyen bir şekilde.... Çok yoksulluk çekmişti, kimsesi büyümüştü sokaklarda, o yüzden hep çıplak hissetti kendini, işte o yüzden evde bile pardösüsünü hiç çıkarmadı. Sımsıkı sarıldı hep üstündeki giysilere... Sokaktan gelip hayatın damarından girdi ve harbi bir filozof oldu tüm gerçek filozoflar gibi. Bilgi küpüydü çünkü. Her konuda konuşacak alt yapısı vardı. (Yukarda sol köşedeki fotoğraf; Cafer Zorlu'nun evinde çekilmiş, 26 Mayıs 2000 tarihini taşıyor. Fotoğraftaki 4 kişi: Mahmut Karatoprak-Cafer Zorlu-Cihan Demirci ve Zeki Beyner...)

Karikatürlerine de fazlasıyla yansıyan hüzün onun yaşamı boyunca yoksulların, ezilmişlerin çizeri olmasını sağladı. Tek başınaydı, sokaklarda büyümüş, çekmediği sıkıntı ve acı kalmamıştı. Buna rağmen o hep karikatürün o müthiş gücüne, güzelliğine sığındı...Yapayalnılzığını çizerek dağıttı hep... Keşkül-ü Fukara adlı kitabının arka kapağında şöyle der Zeki Beyner: "1936 yılında İstanbul’da doğmuşum. Hem de yaşlanmış olarak. Yüzümde bir sürü gereksiz çizgi belirmiş. Hayatta çekeceğim sıkıntılar daha o zaman içime doğmuş olmalı ki, dünyaya gelişime bayağı üzülmüş, aylarca susmak bilmemişim.”

Gençlik yılları sokaklarda geçen Zeki Beyner, karikatür sayesinde biraz olsun sıkıntısını atabilmiş bir ustaydı. Uzun yıllar Basınköy'de yıllar önce yitirdiğimiz mizah yazarı Vedat Saygel'in ona verdiği bir odada yaşadı. Sonra bir gün oradan kaçtı ve sokak çocuklarının darpına uğramış bir şekilde sahil yolunda bulundu. Tedavi gördüğü Kartal SSK Hastanesine de onu çizer dostları kaldırdı. Hayatta bir avuç çizer dostundan başka hiç ama hiç kimsesi yoktu. Kısa tedavisi sırasında kendisinde Alzheimer başlangıcı da görüldü. 8 Eylül Pazar 2002 sabahı yaşama veda ederken, geride kimselere benzemeyen müthiş bir hayat çizgisi ve binlerce karikatür bıraktı. 



Zeki abi gene de daha güzel günlerde çizdi. Bize daha boktan bir dünya, daha boktan bir ülke bırakıp hiçbir şeyi kabullenmeden gitti. İyi ki de bugünleri görmedi. 2002'de dünyaya hüzünlü bir veda çekerken yaşadığı ülkenin insan malzemesi korkunç bir çizgiye doğru koşturmaya başlamış, naif bir karikatürcüye göre bir yaşamın çok ama çok dışına çıkılmıştı. 2014'lerin rezil Türkiye'sini görse dayanamazdı zaten yüreği. Karikatürümüzün bu benzersiz ustasını 12. ölüm yıldönümünde bir kez daha sevgiyle selamlarken;  "İyi ki seni tanımışım Zeki abi, iyi ki 25 yıla yakın bir süre dostluğunu paylaşmışım, şu berbat günlerde seni anımsadıkça güç buluyor bu ülkeye özgü insani yalnızlığım" diyorum. Ruhun şad olsun karikatürün dimdik yürekli kalemi!.. 

Cihan Demirci - MİZAHHABER

Bir Zeki Beyner karikatürü... 

Zeki Beyner'in son sayısına kadar çalıştığı AKBABA mizah dergisinden, MC yıllarından kalma bir kapak karikatürü... 

Yokluk içinde geçen hayatı sırasında, kağıt bulmakta da zorlanmış bir kuşağın çizeri olan Zeki Beyner de, tıpkı arkadaşları Cafer Zorlu ve Necmi Rıza gibi, takvim arkalarına, ajanda sayfalarına, velhasılı boş bulduğu her yere çizerdi. Bir yıllık ajanda da Zeki abinin elinde tamamen karikatürlerle dolardı. İşte onlardan biri... 



12 MAYIS 1993 tarihli bir fotoğrafta; Prof. Dr. Tarık Minkari'nin evinde yemek davetine katılan mizahçılar... Sol baştan sırayla; Kamil Yavuz, Zeki Beyner, Cafer Zorlu, Necmi Rıza Ayça, Cihan Demirci ve Sunder Erdoğan... (CİHAN DEMİRCİ MİZAH ARŞİVİ)


TURGAY TÜYSÜZ ÇİZİYOR...


TURGAY TÜYSÜZ (8 Eylül 2014-Posta)

TAHSİN KAYA ÇİZİYOR...


TAHSİN KAYA (bobiler. org)

VAHİT AKÇA'NIN ÇİZGİSİYLE KURULTAYDAN İZLENİMLER...


VAHİT AKÇA / MİZAHHABER